Iz Srbije dali dovoljne količine gasa: Direktor Srbijagasa garantuje da se građani BiH neće smrznuti

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da je Srbija, i pored stanja na gasovodu u Bugarskoj, dala gas Sarajevu i Tuzli, te da će to učiniti i danas.

-Dali smo jučer dovoljne količine gasa da se niko ne smrzne. Dat ćemo im i danas. Nismo još ni potpisali papire, ali nema veze. Srbija će do kraja zimske sezone imati dovoljnu količinu gasa, iako je zbog ledenih dana povećana potrošnja – izjavio je Bajatović gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Osvrnuo se i na stanje snabdijevanja gasom u BiH.

– Treba da se pojača konekcija sa Sarajevom, a to je samosnabdijevanje. Hoću da kažem da tu možemo da iskoristimo argument, a to je kada je Sarajevu ponovo zafalilo gasa oni nisu mogli da kupe. Mi smo kupili gas za njihove potrebe, nešto su nam platili nešto smo im pozajmili – rekao je Bajtović.

U Evropi nema gasa

Prema njegovim riječima, promjenom političke volje Srbijagas je doveden u red kada je o finansijama riječ.

– Srbijagas je prošlu godinu završio sa plusom od tri milijarde dinara i sa poslovnom dobiti od 13,7 milijardi. Godinama smo se zaduživali u prosijeku 200 miliona eura, ali od kada je proijmenjena politička volja, svi moraju da plaćaju i izmiruju svoja dugovanja – rekao je Bajatović.

Prema njegovim riječima, ima dovoljno gasa u Skladištu Banatski dvor, a kada je riječ o proširenju kapaciteta to će biti učinjeno bez sredstava države.

– Danas će biti dodatnih pet miliona i bit će nastavljeno dok god treba. “Srbijagas” je poslovala kako treba i ima para, ali u Evropi nema gasa. Međutim, partneri su razumjeli situaciju, nismo koristili mehanizme za pomoć, već sarađujemo u regionu – rekao je Bajatović.

Kvar nije mali

Dodao je da je “Srbijagas” u najkraćem mogućem roku uspio obezbijediti dodatnih pet miliona metara kubnih gasa, najvećim dijelom iz Mađarske, ali nešto i iz Austrije i Ukrajine.

Bajatović je dodao da je do kvara došlo, jer se gasovodna cijev “pocijepala”, ali ne na novoizgrađenom Balkanskom toku.

– Kako se to desilo, još uvek se ne zna. Istraga je dugo trajala, kvar nije mali, rijedak je i neobičan. Srećom pa cijevi nisu spiralne – naveo je Bajtović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79