Iz Ureda premijera FBiH poslali demant: Fadil Novalić nije zamijenio bh. spasioca sa Oskarom

Jučer smo objavili informaciju kako je osumnjičeni u aferi Respiratori, crnolistaš i premijer FBiH Fadil Novalić zamijenio bh. spasioca sa psom, a danas je na e-mail redakcije stigao demant iz Ureda premijera FBiH.

Kažu da Novalić to nije rekao.

Prenosimo njihov demant.

“Povodom teksta objavljenog na portalu www.crna-hronika.info 2. marta 2023. godine pod naslovom “Fadil Novalić bh. spasioca zamijenio sa psom: “Čestitam Oskar””, a koji su prenijeli i drugi portali, te u kojem su iznesene potpuno neistinite i zlonamjerno konstruirane informacije sa događaja održanog 28. februara u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, kada je upriličen prijem za federalne spasilačke timove koji su učestovali u akcijama spašavanja žrtava zemljotresa u Turskoj, s ciljem objektivnog i istinitog informiranja, upućujemo demanti sa zahtjevom za njegovu objavu.

Naime, dva dana nakon ovog događaja tokom kojeg su premijer FBiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, uručili posebna priznanja pripadnicima Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH, a posebnim priznanjima odlikovali su i pse tragače FUCZ-a i GSS-a, određeni portali objavili su izmišljene informacije, odnosno zlonamjerene konstrukcije koje se temelje isključivo na neistini.

Potpuno svjesno i krajnje neetično, proizvoljnim blaćenjem i pukom izmišljotinom, pokušali su diskreditirati premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Napominjemo da niko od predstavnika medija koji su prenijeli ovu lažnu vijest nije prisustvovao događaju, te se prilikom konstrukcije neistinitih informacija nisu pozvali na bilo kakav izvor.

Da su ovu dezinformaciju htjeli provjeriti, mogli su pregledati video sadržaj sa live emitiranja događaja koji je objavljen na zvaničnoj Facebook stranici Vlade Federacije BiH i nalazi se na linku: https://fb.watch/j1sEgPkEv8/

S obzirom da je iznesena potpuno lažna informacija, a radi istinitog, tačnog i objektivnog informiranja javnosti, pozivamo Vijeće za štampu i online medije u BiH da u skladu sa svojim nadležnostima i Kodeksom za štampane i online medije BiH odmah reagira prema medijima koji su ovu neistinitu vijest objavili, pogotovo jer većina portala koji su konstruisali dezinformaciju na svojim web stranicama nemaju impresume, niti kontakat adrese urednika i novinara”, stoji u demantu Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79