Izbjegnuta tragedija: Spasioci i rafteri spasili njemačke turiste na Tari

Spasioci i rafteri iz Foče i Plužina poslije višečasovne potrage pronašli su dvoje njemačkih turista koji su ispali iz kajaka na rijeci Tari i razdvojili se, tako što je suprug isplivao na lijevu obalu u Crnoj Gori, a supruga na stijenu u blizini desne obale, koja pripada BiH.

Iz fočanske Civilne zaštite saopšteno je da je potraga za turistima iz Njemačke, šezdesetšestogodišnjim M.R. i njegovom tri godine mlađom suprugom E.D. pokrenuta sinoć oko 21.00 čas, a da su se supružnici nakon iscrpljujuće noći ponovo sastali jutros oko 5.00 časova.

Crnogorski rafteri iz kampa “Grab” pronašli su lice M.R. i predali ga Službi za zaštitu i spašavanje iz Plužina, dok je na drugoj obali potraga za njegovom suprugom potrajala gotovo do ponoći.

U potrazi su učestvovali pripadnici Civilne zaštite i Speleospasilačke službe iz Foče, rafteri iz Rafting centra “Tara raft” i mještani.

Turistkinju iz Njemačke je oko 23.30, iscrpljenu, promrzlu i dezorijentisanu, pronašla ekipa “Tara rafta” na lokalitetu Borovi, na jednoj stijeni u blizini obale.

Uslijedila je evakuacija po nepristupačnom terenu, u čemu su učestvovali zajedno rafteri i pripadnici Civilne zaštite i Speleospasilačke službe, a zatim transport do graničnog prelaza na Šćepan Polju.

Iz Civilne zaštite zahvalili su se Rafting centru “Tara raft” na, kako su istakli, veoma dobro odrađenom i napornom poslu.

“I kroz ovu akciju spasavanja, službe iz Plužina i Foče pokazale su kao i do sada odličnu saradnju i koordinaciju s ciljem veće bezbjednosti turista koji dolaze na rijeku Taru”, naveli su iz Civilne zaštite.

Turisti iz Njemačke spuštali su se, bez pratnje vodiča, sa lokaliteta Đurđevića Tara u Crnoj Gori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79