Izbor Bogićevića bi mogao ugroziti izbor rukovodstva Gradskog vijeća Sarajeva

Sarajevo bi ove srijede moglo dobiti novog gradonačelnika. Bogić Bogićević je kandidat o kojem nema dileme. Nema ni najava da će imati protivkandidata. Međutim, problematičan je izbor rukovodstva Vijeća, koji se može odraziti i na izbor samog gradonačelnika.

Procedura nalaže da se prvo bira rukovodstvo Gradskog vijeća, a nakon toga gradonačelnik i dva zamjenika. 18 od ukupno 28 vijećnika izabranih u Gradsko vijeće podržalo je kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika. To, ipak, ne znači da će izbor proći bez komplikacija, skeptični su u SDP-u.

“Iako je SDA zvanično odustala i podržala Bogića Bogićevića, Abdulah Skaka nije odustao i on pokušava preko Srđana Srdića na tajnom glasanju trgovinom uticajem i slično obezbijedi većinu ruku. Međutim, ja vjerujem da 18 vijećnika koji su potpisali imaju dovoljno obraza i riječi da održe ono za šta su stavili svoj potpis”, kaže Ifran Čengić, član Predsjedništva SDP-a.

Potencijelna kandidatura i izbor Srđana Srdića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća onemogućio bi izbor Bogićevića za gradonačelnika. Po Statutu grada predsjedavajući i gradonačelnik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Svoju kandidaturu Srdić, doskorašnjii član NiP-a, nije ni potvrdio ni demantovao.

“Ja se i dalje nadam da on neće biti ni kandidat i da će time dokazati svijest šta Bogić Bogićević znači za grad Sarajevo”, poručuje Toni Vukadin, vijećnik NiP-a u Gradskom vijeću.

Vijećnik Naše stranke Nihad Uk tvrdi kako imaju čvrstih 18 ruku: “Opozicija ja takva i mi smo bili u prošlom sazivu da prijetimo i predlažemo, ali mislim da je jako ozbiljna priča i da vijećnici koji su na našoj strani, u ovom slučaju strani opozicije, ne bi trebali sebi dozvoliti to”.

Hoće li Bogić Bogićević sutra biti izabran za gradonačelnika Sarajeva ili će Srđan Srdić pomutiti planove, biće jasnije nakon odluke Komisije za izbor i imenovanja. Ono što znamo je da SDA nije iznijela zvaničan stav da će podržati kandidaturu Srdića, koji je i sam neodlučan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79