Izborne prevare u Brčkom: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Mendeša i Gluhakovića

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Peje Mendeša i Mate Gluhakovića zbog izbornih prevara tokom lokalnih izbora u 2020. godini. Njima se stavlja na teret da su pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarali uslove za glasanje u ime drugih osoba, javlja “BIRN”.

Pribavili dokumente većeg broja građana

– Tužilaštvo Distrikta optužilo je Mendeša i Gluhakovića da su u namjeri da na prevaran način osiguraju glasove prvooptuženom, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste, prijavili veći broj građana za glasanje iz inostranstva – navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Prema optužnici, oni su neposredno uz pomoć trećih osoba pribavili dokumente većeg broja građana s prebivalištem u distriktu Brčko, te ih fotografisali mobitelom radi zloupotrebe, nakon čega su ih bez saglasnosti građana dostavili Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) u prilogu obrasca za prijavu za glasanje izvan BiH.

Oni se terete za pripremanje krivičnog djela i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Kazna tri godine zatvora ili više

U saopćenju, Tužilaštvo je podsjetilo da je sprovelo istragu i podiglo optužnicu i u ranijih pet sličnih slučajeva izbornih neregularnosti “zbog sumnje da su nabavili sredstva i preduzeli drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna”.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) je ranije pisala kako ovo Tužilaštvo ima u radu 12 predmeta po poznatom počiniocu koji se odnose na krivična djela izborne prevare i jednu presudu u vezi s provođenjem lokalnih izbora 2020. godine, piše “BIRN“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79