Izetbegović: Bošnjaci su uvijek bili junaci, nikada nisu klečali pred drugima

U austrijskom gradu Salzburgu održana je treća po redu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, koje organiziraju Centar za dijasporu „Mreža“ u saradnji sa bosanskohercegovačkim udruženjima i organizacijama u Austriji.

Specijalni gost manifestacije bio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je u svom obraćanju podsjetio na svoju apelaciju kojom je spašeno oko 700.000 državljanstava građana BiH u dijaspori.

– Nismo ipak mogli uraditi sve što je trebalo, a i vi ste bili prinuđeni da vodite računa o sebi. Međutim, ni mi, ni vi više nismo u takvom stanju. Nikada niste bili jači i možemo zajedno uraditi mnogo toga, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na zasluge predaka u Osmanskom i Austrougarskom carstvu, istaknuvši da su Bošnjaci uvijek bili junaci, te da nikada nisu klečali pred drugima.

– U jeku agresije, uvijek su nas hrabrili da ne odustajemo. Tako je bilo i tokom posljednjih pregovora, izjavio je Izetbegović.

Oni koji tvrde da BiH ne može funkcionirati, dodao je, nastoje to dokazati blokadama. U rješavanju tih blokada, smatra Izetbegović, dijaspora može imati ključnu ulogu.

– Vi možete prenijeti svoja znanja i iskustva koja ste stekli u Austriji. Postoje brojne mogućnosti za investiranje, poručio je Izetbegović, javlja Fena.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je podsjetio na brojne reforme koje su provedene u protekle dvije decenije, te da su pozitivni trendovi primorali retrogradne snage u BiH da reaguju.

– Mi nismo došli da tražimo glasove za FBiH. Glasajte u entitetu RS. Tu se vodi odsutna bitka za BiH, kazao je Izetbegović.

Bosanskohercegovačke patriote, dodao je, moraju više poštovati jedni druge, te ne smiju postati spavači koji su nezainteresirani za okolnosti u kojima žive.

– Imamo, uprkos pandemiji, najbolje ekonomske parametre od rata do danas. To treba cijeniti, izjavio je Izetbegović.

Manifestaciji su također prisustvovali ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak i delegat Jasmin Čeljo, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79