Lagumdžija poručio: Ovo je posljednje upozorenje za stanje u kojem se nalazimo!

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, nekadašnji lider SDP-a BiH i nekadašnji šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija se oglasio na društvenim mrežama, gdje je poručio da je potrebno objedinjavanje političkih partija, nevladinih organizacija i pojedinaca okupljenih na programu stvaranja mira i transformacije ka zelenoj ekonomiji.

– Svježe iskustvo iz Moldavije i susreti sa izbjeglicama su me učvrstili u tri jednostavna uvjerenja. Prvo, ukoliko se ne nastavi jačanje reformskih integracionih procesa na evropskim principima ujedinjenosti u različitostima, kroz jačanje sekularnih država i civilnog društva zajedničkih vrijednosti, onda ovo što se danas dešava Ukrajincima može postati stvarnost ne samo nama već i svakome u Evropi od Urala do Atlantika od Jadrana do Baltika – rekao je Lagumdžija.

Fragmentirana opozicija

Kao drugo je naveo da se na primjeru Moldavije, kako kaže, “malog naroda sa velikim srcem” dalji stepen danas nedovoljne pomoći Evropske Unije će pokazati ne samo njen politički i ekonomski kapacitet, već prije svega njen moralni kapacitet, te dodao da bez istinske primjene evropskih vrijednosti, u transformaciji država Zapadnog Balkana i bližeg susjedstva, sama Evropska Unije je osuđena na drugorazredno mjesto na globalnoj sceni.

– Treće, populističko, primitivno i politikantsko sukobljavanje bosanskohercegovačkih lažnih nacionalnih i polugrađanskih lidera može biti zaustavljeno artikulisanjem nagomilanog bijesa usmjerenog ka zajedničkoj izbornoj volji građana. Građansko nezadovoljstvo, trećerazredni polusvijet koji preovladava u vladajućim vrhuškama je potreban ali ne i dovoljan razlog za promjene vlasti i stanja u zemlji – poručio je.

Rekao je da ne može uraditi fragmentirana opozicija koja se u značajnoj mjeri već priprema kako da uskoči u novu četvorogodisnju vlast bez obzira ko im bio partner.

Samoodrživi razvoj

– Za to će biti neophodno objedinjavanje širokog pokreta političkih partija, nevladinih organizacija i pojedinaca okupljenih na jasno definisanom programu usmjerenog na prioritetno jačanje mira, otvaranje perspektive mladim ljudima kroz transformaciju ka zelenoj ekonomiji i samoodrživom razvoju, te povratak obrazovanju kao temelju države i društva – navodi Lagumdžija.

On smatra da je ovo posljednje upozorenje da stanje u kojem se nalazimo se ne može promijeniti bez toga da se pokrenemo svi mi koji dijelimo ista uvjerenja i zajedniki cilj.

– Znam da glavne prepreke mogu biti personalne netrpeljivosti, osjećanja superiornosti pojedinaca bez pokrića, površnost ili neznanje i neslaganja o politikama. U konačnici treba znati da je sve to sada od manjeg značaja u odnosu na magistralni pravac koji nas mora okupiti. Onaj ko to ne razumije svakako nije vrijedan pažnje i dobro bi bilo da ode do Ukrajine ili Moldavije na dodatno obrazovanje – zaključio je Lagumdžija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79