Izetbegović je o državi htio pregovarati samo u državnim institucijama: Sastancima u Neumu pokazao suprotno

Odbijajući poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici ovog entitetskog zakonodavnog tijela, lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da se o državi može razgovarati samo u Parlamentu Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.

“Iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu stvar je državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentu Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.” – Bakir Izetbegović, 26.1.2021.

Podsjećamo i na Izetbegovićev stav iz augusta prošle godine, kada je rekao i da neće biti nikakvih novih pregovora o budućnosti BiH, na koje je tada pozivao Milorad Dodik tražeći da u njima sudjeluju predsjednici Hrvatske, Turske i Srbije.

“O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i parlamentu.” – Bakir Izetbegović, 30.8.2021.

Međutim, na pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su se održavali u hotelu Marea u Neumu, pored Matthewa Palmera, Angeline Eichhorst, Johanna Sattlera, predstavnika OESS-a, tu su i predstavnici političkih partija SDA, HDZ-a BiH, SBB-a i Naroda i Pravde. Na pregovorima u ime SDA, kako se može vidjeti iz brojnih medijskih izvještaja, jeste i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je učestvovao i na radnoj večeri održanoj u četvrtak, 27. januara.

S obzirom na činjenicu da Izetbegović ipak učestvuje u razgovorima koji se održavaju izvan državnih institucija, iako je ranije u više navrata govorio da se o državi treba razgovarati u državnim institucijama, Istinomjer će njegov stav ocijeniti nedosljednim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79