Izetbegović: Ko dokaže da imam bilo šta osim navedenog u imovinskom kartonu – sve poklanjam

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović oglasio se putem društvenih mreža povodom navoda iz izvještaja State Departmenta o Bosni i Hercegovini, ističući da su isti koncipirani na temelju neistina. Izetbegović je naglasio da su optužbe iznesene bez ikakvih dokaza te da se oslanjaju na neosnovane tvrdnje.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je Sakib Mahmuljin, komandant bivše Armije Republike BiH, osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina, te da se navodno nalazio u Turskoj na liječenju, dok se spekulira da je boravio u vili u vlasništvu Izetbegovića.

Izetbegović je odbacio te tvrdnje kao laži, ističući da su bazirane na nesuvislim tvrdnjama neozbiljnih izvora, te da nijedan ozbiljan medij nije prenio takve neosnovane optužbe.

“Tome najbolje svjedoči formulacija iz izvještaja da ‘bh. mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba’. Sve je bazirano na laži koju je prošle godine izrekao incidentni i neozbiljni Ibran Mustafić, do čijih nesuvislih tvrdnji niko ozbiljan ne drži, a prenijeli uglavnom portali pod direktnom kontrolom SNSD-a i HDZ-a. Nijedan medij koji drži do profesionalnih normi nije prenio tako glupave tvrdnje, niti bi se takve tvrdnje o bilo kome trebale objavljivati bez provjere i dokaza” navodi Izetbegović.

U svom objašnjenju, lider SDA je istakao da je njegova imovina transparentno navedena u imovinskom kartonu i javno dostupna, te da ne posjeduje ništa izvan toga.

“To što se u Izvještaju koristi formulacija NAVODNO, i što se poziva na pisanje neimenovanih medija, jasno ukazuje na činjenicu da su i autori svjesni da je riječ o neistini i najobičnijoj gluposti. Do sada nisam podnosio tužbe protiv lažova, kao ni protiv medija i novinara koji bez ikakve provjere objavljuju i prenose laži. Međutim, prinuđen sam da ubuduće to učinim za svaku izgovorenu ili napisanu laž i klevetu. Što se tiče moje imovine, ona je navedena u mom imovinskom kartonu i javno je dostupna. Ne posjedujem ništa mimo toga, niti u zemlji niti izvan Bosne i Hercegovine. Onima koji su uspjeli ubaciti neozbiljne laži u Izvještaj najozbiljnije državne institucije SAD, i svakome ko dokaže da posjedujem bilo šta osim navedenog u imovinskom kartonu, sve unaprijed poklanjam”, zaključuje lider SDA.

Uz to, Izetbegović je najavio da će ubuduće podnositi tužbe protiv svih koji iznose laži i klevete o njemu, te je istakao spremnost da se suoči sa svim dokazima koji bi potkrijepili takve tvrdnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79