Izetbegović malina respiratore poredio sa Jugom. Inače baš sve voli porediti sa autima, pročitajte najsmješnije izjave

Izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, u kojima malina-respiratore poredi sa Jugom i Stojadinom izazvele su burne reakcije.

Naime, Izetbegović je govoreći za MTV Igman o odlasku anesteziologa sa KCUS-a, kojim rukovodi njegova supruga Sebija Izetbegović, govorio i o kvalitetu respiratora koje je nabavila kompanija Srebrena malina po nalogu Vlade FBiH, piše Raport.

“Taj respirator očito nije neka klasa, ali Jugo 45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke”, rekao je Izetbegović.

Istinomjer je podsjetio na ranije izjave Izetbegovića u kojima vrši usporedbe sa automobilima.

Vođenje politike je opisao ovako:

“Baš sam objašnjavao nekim ljudima u vezi politike. Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i dovezao vas je svaki put na cilj. Nekad pritisne gas, nekad prikoči. Nekad se malo vrati u rikverc i tako dalje. Nekad pričeka. To je vožnja na Balkanu sa ovakvim akterima kakve imamo”.

I u svom govoru na svečanoj sjednici GO SDA povodom 29. godišnjice od osnivanja stranke, održanoj 26. maja iste godine, Izetbegović je upotrijebio gotovo identičnu metaforu.

“Politika liči na vožnju klizavom nizbrdicom punom okuka, morate nekad usporiti, da ne prokližete i ne završite u kanalu. Gas treba dodati kada se stvori prilika za to. I tako vozimo već 29 godina, i stići ćemo do cilja. Što možemo reći narodu je – vjerujte iskusnom vozaču, vjerujte rukovodstvu SDA”.

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, prilikom pripremanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije, ovaj proces također uporedio sa vožnjom automobila.

“To je isto kao da smo popravili automobil koji je osam godina stajao u garaži, sjeli u njega i otputovali u Brisel. I onda neko kaže da taj automobil ne radi, da nije u stanju da vozi”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79