Izetbegović odbio poziv Konakovića: Zbog vlastitih interesa ste pogazili izbornu volju Bošnjaka

Izetbegović odbio poziv Konakovića: Zbog vlastitih interesa ste pogazili izbornu volju Bošnjaka


Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, odbio je poziv predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka koji bi trebao biti održan u petak, 12. aprila.

Konaković: Sastanak Bošnjaka dogovoren prije nego što je Vučić organizovao “Vaskršnji sabor”

Iznio je niz razloga zbog kojih, kako kaže, neće prihavatiti ovaj poziv.

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za „radni ručak“ o „položaju i statusu Bošnjaka u regiji“. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih.

Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.

Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan. Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.

O statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama. Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.

Također, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu.

Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji”, naveo je Izetbegović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija