Zapostavljeni putovi: Borba Tuzlanskog kantona za bolje puteve

Zapostavljeni putovi: Borba Tuzlanskog kantona za bolje puteve


Zapanjujuća nepravda leži nad Tuzlanskim kantonima, mjestom koje već odavno zaslužuje moderne ceste i autoputeve, no umjesto toga suočava se s putnom izolacijom, ostavljajući njegove stanovnike u nepravednoj poziciji.

Unatoč tome što Tuzlanski kanton izdvaja značajna sredstva za poboljšanje prometne infrastrukture, poput autoputeva i brzih cesta, čini se da nema pomaka ni u jednom smjeru. Kantonalna vlast je poslala hitne apelacije za rješavanje ovog problema i ostvarivanje ključnih projekata, no ti zahtjevi ostaju mrtvo slovo na papiru.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, ističe da je regija Tuzlanskog kantona među najrazvijenijima u Bosni i Hercegovini s gledišta ekonomije i industrije, ali da je daljnji razvoj ograničen zbog nedostatka kvalitetnih prometnica. Registracija gotovo 150 hiljada vozila samo u prošloj godini ukazuje na potrebu za ozbiljnim ulaganjem u prometnu infrastrukturu. No, unatoč tome, situacija ostaje nepromijenjena, ostavljajući kanton u zaostatku.

Halilagić je potpisao urgenciju naglašavajući hitnost potrebe za realizacijom ključnih projekata cestovne infrastrukture. Ovaj dokument traži intenziviranje aktivnosti od strane različitih institucija, uključujući Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija te javna poduzeća koja su odgovorna za izgradnju cesta i autocesta.

Među ključnim projektima koji bi trebali riješiti problem putne izolacije su izgradnja autoceste Orašje – Tuzla kao dijela veće mreže autocesta te modernizacija postojećih magistralnih cesta. Osim toga, brze ceste i autoceste poput Tuzla – Zepče i Kalesija-Tuzla-Doboj trebale bi se realizirati kako bi se omogućila bolja povezanost regije.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Denis Bećirović, ističe da je ova regija nepravedno zapostavljena u smislu prometne infrastrukture višeg ranga. Stanje na magistralnim cestama postaje sve kritičnije, s brojnim nesrećama koje prijete sigurnosti sudionika u prometu. Poziva nadležne da poduzmu konkretne korake prije nego što se dogodi tragedija.

Vlada Tuzlanskog kantona zahtijeva otvaranje operativnih ureda javnih poduzeća na području kantona kako bi se poboljšale aktivnosti održavanja, rekonstrukcije i izgradnje prometne mreže. Samo zajedničkim naporima i ozbiljnim ulaganjima može se prevladati ova nepravda koja leži nad Tuzlanskim kantonima i omogućiti daljnji prosperitet ove regije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija