Izetbegović upozorava: U toku su pripreme za napad na BiH

Foto: Fena

Lider SDA, Bakir Izetbegović, obratio se nakon sjednice Predsjedništva stranke, naglašavajući da su glavne teme bile politička situacija, usvajanje budžeta i opasnosti iz deklaracije svrsrpskog sabora.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji, konačno se nazire usvajanje budžeta, govorili smo o nezakonitom imenovanju UO Federalne televizije i kako to zaustaviti, nekontroliranom zaduženju Federacije, nametanju grba i himne u NSRS, ali glavna tema bio je svrsrpski sabor i usvojena deklaracija,” rekao je Izetbegović.

On je naveo da su se zaključci SDA fokusirali na ovu temu jer je izuzetno opasna i važna.

“Ovo je uvod u napad na teritorijalni integritet BiH. Neke stvari o kojima se nije smjelo govoriti sada su u programima. To je nastavak velikosrpske politike i stvaraju se uslovi za pripajanje dijela teritorije BiH Srbiji,” upozorio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da su uvodni koraci diskriminacija i aparthejd nad nesrbima, napadi na povratnike, te vraćanje grba Nemanjića i himne Bože pravde, što su preduslovi za odvajanje RS.

“Zaključci sabora bazirani su na neistinama i pogrešnim tumačenjima Dejtona. Pokušava se dati prava Srbiji koja nema po Dejtonu. Srbija ima obavezu poštivanja države BiH i da se nikada ne upusti u ponavljanje historijskih grešaka koje su dovele do patnje i razaranja u BiH,” istakao je Izetbegović.

Naveo je da su pogrešni i zaključci koji RS entitet definišu kao entitet srpskog naroda.

“Deklaracijom se Srbija umiješala u unutrašnje stvari BiH. Najavljuje se nastavak započetih i novih ekonomskih projekata na imovini BiH bez da se pita BiH. Daje se pravo RS da može aktivirati sve nadležnosti koje su predviđene državi. Dejton predviđa prenos svih nadležnosti potrebnih za funkcionisanje države na institucije BiH,” rekao je Izetbegović.

Također je istakao kako se osporavaju odluke Haškog tribunala i udara na odluke sudova UN-a, te da se najavljuje saradnja sigurnosnih sistema Srbije i RS kao da BiH ne postoji.

“RS želi odlučiti o vojnoj neutralnosti, dok je BiH već odlučila ići u NATO. Ovo je hegemonistički pristup,” dodao je Izetbegović.

Na osnovu ovih stavova, SDA je usvojila niz zaključaka, pozivajući PIC i države svjedoke Dejtona da hitno zaustave aktivnosti RS i Srbije te uvedu sankcije zvaničnicima Srbije koji provode ovakve politike. Također, traže od OHR-a da spriječi blokade Doma naroda i Vijeća ministara te od Tužilaštva BiH da prestane ignorisati udare na BiH.

“Reakcije su mlake, nadaju se da je ovo predizborna kampanja. Zato je SDA odlučila da na ovakav način upozori međunarodnu zajednicu, državnu vlast, OHR i Tužilaštvo da reaguju. Blage reakcije su nas i dovele do ovoga,” zaključio je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79