Izgradnja GP Gradiška: Nova veza između Gradiške i autoputa Zagreb – Beograd

Pripreme za izgradnju graničnog prelaza na novoj brzoj cesti, koja će povezati Gradišku s autoputem Zagreb – Beograd preko novoizgrađenog mosta na Savi, kreću sutra, saopšteni je iz Ministarstva financija Hrvatske, nadležnog za ovaj projekt.

Rok za izgradnju, kako su potvrdili za Nezavisne novine, iznosi godinu dana od početka radova, što znači da se puštanje nove brze ceste u saobraćaj može očekivati u aprilu 2025. godine.

“Hrvatske ceste” su potvrdile da se radovi na izgradnji ceste odvijaju prema planu, iako su zbog vremenskih uslova zabilježena manja opravdana kašnjenja. Trenutno se radovi izvode na mostovima Rukavac Strug i kanal Nova Sava, te na nadvožnjaku Novi Varoš.

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, naglasio je važnost ovih mostova kao prioritetnih projekata za obje države te podržanih grantovima EU. Međutim, iako su radovi na hrvatskoj strani u poodmakloj fazi, funkcionalna upotreba mosta kod Gradiške još uvijek čeka izgradnju graničnog prelaza.

“Opredjeljenje našeg ministarstva je da i Gradiška i Svilaj budu u funkciji najkasnije tokom ove godine”, istakao je Forto, dodajući da će pažljivo pratiti razvoj aktivnosti sa strane Republike Hrvatske.

Preduzeće “Integral inženjering” je trenutno angažovano na prvom dijelu brze ceste, od granice s BiH do uključenja na postojeći put kod Novog Varoša. Također, ovo preduzeće će graditi i nastavak ceste, sve do autoputa.

U “Hrvatskim cestama” su istakli da je “Integral inženjering” odabran kao izvođač za taj dio radova, čija je vrijednost oko 13,6 miliona eura bez PDV-a.

Očekuje se da će izgradnja graničnog prelaza ojačati veze između susjednih zemalja i unaprijediti regionalnu infrastrukturu, pružajući novu mogućnost za ekonomski razvoj i integraciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79