Izgubili ste dokumenta na putovanju izvan BiH? Evo kome se možete obratiti!

Putovanja su jedna od najljepših stvari koje planiramo u životu. No, nekad i putovanje može postati noćna mora, ako izgubimo dokumenta ili nam ukradu putovnicu i slični problemi i to na granici, aerodromu ili tokom putovanja.

Šta učiniti u tom slučaju?

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je na svojoj službenoj stranici objavilo pojašnjenje što treba da učiniti i kome se obratiti.

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata: po predočavanju prijave policiji o gubitku ili krađi putne isprave ili lične karte, konzulat vam može:

izdati putni list za povratak u Bosnu i Hercegovinu, ili
ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti, može vam izdati novu putovnicu.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja, možete zahtijevati da se o tome izvijesti ambasadu BiH.

Konzularni službenik može izvijestiti lokalne organe da se nalazite pod konzularnom zaštitom BiH i zatražiti da se upozna s motivom vašeg hapšenja, te zatražiti odgovarajuću dozvolu da vas posjeti. Isto tako će provjeriti uvjete pod kojima ste uhapšeni i jesu li pri tome poštivani lokalni zakoni. Konzularni službenik može, na vaš zahtjev, pribaviti listu advokata koji vas mogu braniti (vi snosite troškove advokata).

U slučaju bolesti, ukoliko zatražite pomoć, konzularni službenik vam može pomoći u pronalaženju odgovarajuće zdravstvene ustanove (troškovi liječenja na vaš teret).

U slučaju ozbiljne nesreće, konzularni službenik će, putem nadležnog organa izvijestiti vašu obitelj. Ukoliko porodica zatraži, s njom će razmotriti nastavak hospitalizacije (troškovi na vaš teret).

U slučaju smrti, konzularni službenik će izvijestiti porodicu. Ukoliko porodica to traži, upoznat će je s pravnim formalnostima vezanim za prebacivanje u zemlju ili pokop posmrtnih ostataka (troškovi na teret porodice ili osiguranja umrlog).

U slučaju različitih problema sa lokalnim organima vlasti, konzularni službenik vas može savjetovati i pribaviti vam korisne adrese (odvjetnika, prevoditelja itd).

Kakvu pomoć ambasada – konzulat ne može pružiti:

-Ne može vas vratiti u zemlju o trošku države.
-Ne može platiti kazne, hotelske račune, bolničke troškove niti bilo koje druge vaše troškove.
-Ne može intervenirati u sudskom postupku da bi se postiglo vaše oslobađanje, ako ste počinili kazneno djelo na teritoriju te zemlje.
-Ambasada ne zamjenjuje putničke agencije, bankarske institucije ili osiguravajuća društva.
-Ne može vam pružiti konzularnu zaštitu ako posjedujete državljanstvo i te države u kojoj se nalazite.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79