Izlazaka na dopust iz zatvora u Bosni i Hercegovini

Izlazaka na dopust iz zatvora u Bosni i Hercegovini


Odluka Kantonalnog suda u Sarajevu da odobri prekid izdržavanja kazne Izudinu Tahiroviću, koji nije izdržao ni polovinu svoje kazne, izazvala je oštru reakciju javnosti i postavila pitanja o pravdi i odgovornosti u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Majka ubijenog Mirze Raščića, Ilvana Raščić, izrazila je svoje nezadovoljstvo ovom odlukom i postavila pitanje zašto je dopust odobren osobi koja nije ispunila zakonske uvjete.

”Posljednju godinu dana ubica Izudin Tahirović je više na slobodi nego u zatvoru. Za godinu dana je bio vani dva puta po dva mjeseca, osam mjeseci je bio u zatvoru”, kaže Ilvana i dodaje:

”Želim samo da znam zašto izlazi, ko mu to dozvoljava, s kojim pravom? Ja sam istraživala malo i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, član 89. koji kaže da on mora biti pod nadzorom policijskih snaga, ili član 90. koji kaže da on ne može dobiti ni dana, prije polovine izdržane.”

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u Bosni i Hercegovini jasno navodi da zatvorenik mora ispunjavati određene uslove kako bi dobio odobrenje za prekid kazne. Ilvana Raščić je istražila zakon i ukazala na članove 89. i 90., koji se odnose na nadzor policijskih snaga i uvjete za dobivanje dopusta prije polovine izdržane kazne.

Sarajevski advokat Omar Mehmedbašić objasnio je da privremeni izlazak na slobodu može biti neophodan za održavanje discipline u zatvoru i poticanje resocijalizacije zatvorenika. Međutim, naglasio je da u slučaju kada zatvorenik nije izdržao ni pola kazne, postoji nejasnost u motivaciji za odobrenje dopusta.

Penzionisani policajac Dragan Mioković je ukazao na proceduru koja uključuje interne i eksterne korake kako bi se odobrio dopust zatvoreniku. Međutim, situacije u kojima zatvorenici ne vraćaju se sa dopusta ili pobjegnu iz zatvora postaju sve češće, što stavlja pod znak pitanja efikasnost sistema.

Jasmin Begić, novinar BIRN-a, izrazio je zabrinutost zbog gubitka svrhe sankcija. Umjesto da pruži društvenu odgovornost za počinioce zločina, sistem se čini neefikasnim, a zatvorenici koji nisu ispunili uvjete šetaju slobodno i uznemiravaju porodice.

Kao mogući razlog za ovu situaciju, navodi se i problem popunjenosti kapaciteta u zatvorima u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok su kapaciteti zatvora u Republici Srpskoj znatno manje iskorišćeni.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija