Izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u drugom planu za vlast Republike Srpske

Bosna i Hercegovina još nije ispoštovala presudu Evropskog suda za ljudska prava po kojoj je naloženo izmještanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju. Za vlast Republike Srpske to je u drugom planu, a naša država bi mogla snositi posljedice.

Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, crkva koja se nalazi u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju trebala je biti uklonjena do 1. aprila ove godine, međutim to se još nije dogodilo.

Prvobitno se vlast Republike Srpske krila iza pandemije koronavirusa, što više ne pije vode, a kako je potvrđeno za portal Klix.ba, zbog nepoštivanja presude Evropskog suda za ljudska prava, država Bosna i Hercegovina mogla bi snositi posljedice.

Advokatski upiti

Advokat Rusmir Karkin je zastupao porodicu Orlović pred nadležnim sudovima u ovom predmetu, a kako nam je potvrdio, već je upućivao nekoliko upita vlastima u Republici Srpskoj vezano za izmještanje crkve. Do danas, ističe on, nikakav odgovor nije dobio.

“Još uvijek nemam nikakvih zvaničnih informacija o tome kada bi se ovaj postupak mogao završiti. Sada čekamo zvaničan odgovor od vlasti Republike Srpske, a neprovođenje pravomoćne sudske odluke povlači određene konsekvence po BiH. Konkretno kakve će one biti, sada ne bih mogao reći”, kazao je Karkin za Klix.ba.

S druge strane, za vlast u Republici Srpskoj izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović sada je u drugom planu, zbog, kako saznaje Klix.ba, lokalnih izbora, formiranja zajedničkog graničnog prijelaza BiH i Srbije kod novog mosta Bratoljub na Drini između Bratunca i Ljubovije te bescarinske zone.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam Opštine Bratunac Petko Rankić za Klix.ba kaže da je Skupština Opštine Bratunac ranije usvojila odluku prema kojoj je na nekadašnjem parkingu bivšeg preduzeća Vihor predviđena izgradnja crkve i spomen-obilježja, ali je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, odlučeno da se na taj lokalitet izmjesti vjerski objekt iz dvorišta Fate Orlović.

“Prema svemu sudeći, crkva će biti izmještena na taj lokalitet, ali se još uvijek po tom pitanju ništa nije dešavalo. Također, konkretno se i ne zna kada će se to desiti, jer je zbog izbora, izgradnje mosta i bescarinske zone to stavljeno u neki drugi plan”, kazao nam je Rankić.

Nana se oporavlja od moždanog udara

Među onima koji najzdušnije očekuju trenutak izmještanja crkve je upravo nana Fata Orlović koja se već mjesec dana u Konjević Polju oporavlja od moždanog udara koji je zadesio krajem augusta ove godine.

“Sada sam malo bolje, još uvijek se oporavljam i nadam se da će sve biti kako treba. Nisam mogla bez Konjević Polja tako da sam kćerkama rekla da me vrate ovamo. Još uvijek mi niko ništa ne govori o tome kada će crkvu izmjestiti iz moje avlije. Niko do danas nije dolazio, ali se nadam da će se to uskoro desiti”, kazala nam je nana Fata.

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine Fata Orlović morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom koji je pogubljen u vihoru agresije.

Nakon dugogodišnje pravne bitke Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Sud je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Nakon sudske presude ispražnjavanje unutrašnjosti crkve obavljeno je u februaru ove godine, što je stvorilo vjerovanje da će postupak izmještanja objekta biti uskoro okončan. Međutim, zbog ignorantskog odnosa vlasti iz Republike Srpske, pod upitnikom je kada će sve biti završeno prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79