Izradio reklamni materijal u BiH za svoju firmu, a na granici dobio kaznu i oduzimanje robe

Izradio reklamni materijal u BiH za svoju firmu, a na granici dobio kaznu i oduzimanje robe


Muškarac koji se vraćao iz Bosne i Hercegovine doživio je neugodnost na Graničnom prijelazu iz naše zemlje prilikom povratka u Europsku uniju. Naime, muškarac je za svoju firmu izradio reklamne artikle, a da nije bio upoznat s pravilima carinjenja na granici.

Carinski službenik na prijelazu oduzeo je svu robu putnika i napisao kaznu zbog carinskog prekršaja. Razlog? Putnik je imao veću količinu reklamnih artikala od dozvoljene za ličnu upotrebu, uključujući upaljače, olovke, privjeske, auto mirise i čokoladice.

Nije bio svjestan da takvu robu treba prijaviti carinskim službenicima i platiti odgovarajuća carinska davanja. Putnik je, uz oduzimanje svega navedenog, kažnjen iznosom od 300 eura.

Na graničnom prijelazu prema Europskoj uniji, dozvoljena roba se može nositi u količinama za ličnu upotrebu. Sva ostala roba, uključujući reklamne artikle za firmu, trebala bi biti prijavljena carinskim službenicima uz priloženi račun.

U slučaju neprijavljivanja, carinski propisi predviđaju oduzimanje robe i pokretanje carinskog prekršajnog postupka. Carina ističe da roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva stvari opravdano potrebne za putovanje, dok ostala roba, koja nije osobna potreba za putovanje, spada u kategoriju koja se mora prijaviti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija