Izvještaj State Department-a: Dodik najveći negator genocida, a spominje se i Bakirova vila u Turskoj

Izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini otkriva zabrinjavajuće trendove i ozbiljne izazove s kojima se zemlja suočava.

Posebno je istaknut Milorad Dodik, lider Republike Srpske, kao najveći negator genocida u BiH, čije su eskalirane verbalne napade označene kao prijetnja ustavnom poretku.

Faksimil dijela izvještaja o Dodikovim napadima na novinare

Osim Dodikovih napada, izvještaj ukazuje na niz drugih problema. Nezavisnost pravosuđa je dovedena u pitanje, a sloboda izražavanja i medija je ozbiljno ograničena, uključujući i nasilje i prijetnje nad novinarima. Korupcija je i dalje raširena u procesima javnih nabavki i zapošljavanja u javnoj upravi, dok je policijska nekažnjivost također problematična.

Jedan od spomenutih slučajeva je “Sakib Mahmuljin”, bivši komandant Armije RBiH, kojeg je Sud BiH osudio na osam godina zatvora za ratne zločine. Nakon što se nije predao vlastima, Mahmuljin je navodno boravio u Turskoj, gdje se spominje i vila lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića. Ovo je izazvalo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba.

Faksimil dijela izvještaja o Mahmuljinu i Izetbegoviću

Izvještaj također ističe nekoliko slučajeva političkih pritisaka na medije, uključujući prijetnje novinarima i zastrašujuće retorike. Pritisak na novinare koji istražuju korupciju i odgovornost također je primjetan, s prijetnjama, provalama i drugim oblicima zastrašivanja.

Dodatno, izvještaj spominje poteze vlasti RS, poput izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima se kleveta rekriminalizira, što je izazvalo zabrinutost za slobodu medija i izvještavanje. Pritisak na novinare i medijske radnike je evidentan, kao i nedostatak transparentnosti u vlasništvu medija.

Ovakvi izazovi u oblasti ljudskih prava zahtijevaju hitne reforme i ozbiljne napore kako bi se osigurala poštovanje osnovnih sloboda i zaštita novinarske profesije. Izvještaj State Departmenta daje jasan uvid u probleme s kojima se BiH suočava i ukazuje na neophodnost djelovanja kako bi se ovi problemi riješili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79