Izvoz tekstilne industrije iz BiH u porastu: Vrijednost izvoza 1.8 milijardi za 2023.

U 2023. godini, Bosna i Hercegovina ostvarila je izvoz tekstilnih proizvoda u vrijednosti od 1,8 milijardi KM, što je potvrđeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Ovaj izvozni rezultat predstavlja porast od 30,8 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Prema najnovijim podacima, u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH posluje 464 preduzeća, zapošljavajući 32.307 radnika.

Kompanije koje su izgradile vlastite brendove suočavaju se s brojnim izazovima, posebno s konstantnim rastom cijena repromaterijala.

Ovi izazovi utiču na njihovu sposobnost plasiranja proizvoda na tržište. Većina kompanija u ovom sektoru obavlja “lohn” poslove za poznatije strane brendove, dok je manji broj onih koji samostalno razvijaju svoje brendove.

Industrija se suočava s različitim izazovima, uključujući cjenovnu konkurenciju i promjene u potražnji. Unatoč tim izazovima, tekstilna industrija ostaje vitalan dio ekonomije BiH.

Ključno je da kompanije nastave inovirati i prilagođavati se promjenama kako bi ostale konkurentne na globalnom tržištu. Također, podrška i suradnja među kompanijama unutar industrije mogu biti ključni faktori za prevladavanje izazova i ostvarivanje daljnjeg rasta i razvoja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79