Jablaničani ogorčeni: U tri naselja podrumi poplavljeni fekalnim vodama

Jablaničani ogorčeni: U tri naselja podrumi poplavljeni fekalnim vodama


Stanovnici naselja Gornja Kolonija, ulice Meše Selimovića u Jablanici, već početkom jeseni suočavaju se s izlijevanjem kanalizacije u podrume svojih kuća. Posljednje nevrijeme koje je pogodilo Jablanicu samo je pogoršalo situaciju – voda pomiješana s fekalijama poplavila je podrume, uništivši pelete, zimnice i druge osobne stvari.

Ovo nije prvi put da se građani suočavaju s ovim problemom; prošle godine suočili su se s istom situacijom, ali su njihovi apeli prema vlastima i komunalnom poduzeću ostali bez uspjeha, piše portal Jablanica Live.

Građani su ogorčeni jer ulaze u jesen s istim problemom, a nedostatak interesa nadležnih tijela za rješavanje ovog pitanja dodatno frustrira stanovnike. Iako Javno komunalno poduzeća (JKP) Jablanica izlazi na teren nakon prijave problema, rješenje je uvijek samo privremeno.

“Stanovnici ove ulice nisu imali problema s izlijevanjem fekalnih i oborinskih voda do početka kolovoza, kada je prijavljen ovaj problem. Naši radnici su više puta izlazili na teren kako bi riješili problem, ali s djelomičnim uspjehom. Začepljenje smo pokušali riješiti specijalnim vozilima (VOMA), ali često nailazimo na krute predmete, poput zavoja, maramica, krpa i pelena, koji ne bi smjeli biti u kanalizacijskim cijevima, što stvara čepove koje je teško ukloniti”, izjavili su iz JKP Jablanica prošle godine.

Jedan od glavnih uzroka izlijevanja je to što oborinske vode nisu odvojene od fekalnih. Tijekom obilnih padavina dolazi do preopterećenja kanalizacijskog sustava, što uzrokuje preljeve u najnižim dijelovima naselja, poput podruma kuća. Također, mnogi stambeni objekti u ulici priključili su svoje oborinske vode direktno na kanalizacijski sustav fekalnih voda, što dodatno pogoršava situaciju. Iz JKP Jablanica navode da je potrebno sustavno riješiti ovaj problem odvajanjem oborinskih i fekalnih voda, no interes nadležnih tijela za to izostaje.

“Uspjeli smo, uz pomoć privatnih poduzeća, djelomično riješiti problem odčepljenjem kanalizacijskog sustava, ali ostaje problem oborinskih voda koje su priključene na fekalnu kanalizaciju. Trajno rješenje ovog problema izlazi iz okvira našeg poduzeća i financijskih mogućnosti, te je u nadležnosti lokalne samouprave”, dodali su iz JKP Jablanica.

Unatoč prijavama i upozorenjima, lokalne vlasti ne poduzimaju konkretne korake, a stanovnici su prisiljeni živjeti u uvjetima nečistoće i neugodnog mirisa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija