Jahja Muhasilović: Međunarodna zajednica doprinosi velikodržavnim ciljevima Srbije i Hrvatske

 

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 organizovala je sjednicu na temu “Nužnost suočavanja sa realpolitikom entiteta RS u državnim i internacionalnim relacijama”.

Na sesiji su govorili historičar i profesor na IUS-u Jahja Muhasilović, te profesor filozofije i studija holokausta i genocida David Pettigrew.

“Kako vrijeme prolazi politički faktori, poput Milorada Dodika i SNSD-a, sve su manje zainteresovani da rade na izgradnji usklađene politike sa državom. Dodik je u više navrata otvoreno prijetio otcijepljenjem tvrdeći da se ovaj entitet raduje povoljnijoj geopolitičkoj klimi kako bi se ispunio ovaj zadatak. Bezuslovna podrška Dodiku i viševjekovna politika Srbije prema BiH svakako olakšava rukovodstvu SNSD finaliziranje ovih ciljeva”, kazao je Muhasilović.

Dodao je kako međunarodna zajednica indirektno doprinosti velikodržavnim ciljevima Srbije i Hrvatske..

“Ono što je novina je činjenica da je međunarodna zajednica indirektno doprinijela iredentističkim stremljenjima Srbije i Hrvatske posrednim jačanjem nacionalističkih političkih partija poput SNSD-a i HDZ-a. Dok je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat, on je također institucionalizirao etničke podjele u zemlji, stvarajući de facto ‘konfederaciju tri plemena’ Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ovo je permanentno stvorilo prostora Srbiji i Hrvatskoj da guraju svoje velikodržavne politike preko agentura u BiH”, rekao je Muhasilović.

Istakao je da zapad igra opasnu igru pokušavajući da balansira između tri etničke grupe s ciljem suprotstavljanja demografskoj dinamici Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda ,te da je ohrabrio Beograd i Zagreb da igra na kartu “krvi i tla” prepadanjem međunarodne zajednice o izmišljenoj muslimanskoj prijetnji.

Profesor Pettigrew je podsjetio da je zabranjeno postavljanje spomen obilježja u Sportskoj dvorani Partizan u Foči i ukoncentracijskom logoru Barutni magacin kod Kalinovika i kazao kako je zabrana spomen obilježja žrtvama oblik negiranja genocida.

“Dodik je eskalirao svoju upotrebu zlonamjernog govora mržnje, uključujući uvredljivu upotrebu izraza ‘musliman’ u bezobzirnom kršenju Evropske konvencije o ljudskim pravima. Insistirao je da je Bosna ‘muslimanska laž’ i ocijenio da je ‘američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u Bosni i Hercegovini’. Tvrdio je da SAD brani ideju oružane pobune, koju bi muslimani proveli, s američkim oružjem”, kazao je Pettigrew.

Podsjetio je i kako je predsjednik NSRS Nenad Stevandić ukazao na “antisrpski džihad”, pojačavajući asocijacije pune mržnje. Ove izjave pune mržnje treba ne samo osuditi, već ih treba i istražiti i procesuirati prema standardima EU-a, te da islamska zajednica u BiH ima pravo odgovoriti na ove stalne provokacije piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79