Javna poduzeća u FBiH napokon će morati pokazati kako troše novac

Javna poduzeća u FBiH napokon će morati pokazati kako troše novac


U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji 48 javnih poduzeća koja zapošljavaju najmanje 22.000 radnika, a godišnje ostvaruju prihode preko 4,2 milijarde KM.

Ova poduzeća, koja igraju ključnu ulogu u ekonomiji, konačno će morati pokazati kako troše novac zahvaljujući novoj odluci Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH jednoglasno je donio odluku koja zadužuje rukovodstvo ovog doma i Vladu FBiH da definiraju obvezu godišnjeg razmatranja izvještaja svih javnih poduzeća u kojima Federacija ima udio u vlasništvu. Ova odluka donijeta je nakon preporuke Zakonodavno-pravne komisije i zaključka Odbora za ekonomsku i financijsku politiku sa redovne sjednice.

Centri civilnih inicijativa (CCI) su još u julu 2022. godine uputili inicijativu Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za izmjene Poslovnika kojim bi se propisala obveza godišnjeg razmatranja izvještaja o poslovanju javnih poduzeća. Cilj ove inicijative bio je unaprijediti sustav kontrole i parlamentarnog nadzora nad javnim poduzećima, te osigurati potpunu kontrolu trošenja javnih sredstava.

Unapređenje sustava kontrole

Prema Zakonu o javnim poduzećima Federacije BiH, ova poduzeća su obavezna dostavljati izvještaje o poslovanju Parlamentu FBiH. Međutim, praksa je pokazala da se izvještaji razmatraju u vrlo malom broju, često sa zakašnjenjem od nekoliko godina. Sada, s novom odlukom, Parlament će biti obavezan godišnje razmatrati izvještaje o poslovanju svih javnih poduzeća, čime se osigurava veća transparentnost i odgovornost.

Centri civilnih inicijativa su kroz svoja istraživanja ukazali na ozbiljne probleme u upravljanju javnim poduzećima. Preko 4,2 milijarde KM godišnjih prihoda i 5,2 milijarde KM obveza ukazuju na veliki utjecaj ovih poduzeća na ekonomiju, ali i na potrebu za striktnijom kontrolom. Izvještaji CCI-a su pokazali da je praksa razmatranja izvještaja o poslovanju bila nedovoljna, te je nužno da se to promijeni kako bi se osigurala transparentnost i pravilno trošenje javnih sredstava.

Kontrola trošenja javnih sredstava

Uvođenjem obveze godišnjeg razmatranja izvještaja o poslovanju javnih poduzeća, Parlament Federacije BiH će imati bolji uvid u to kako se troše javna sredstva. Ova mjera je ključna za unapređenje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim poduzećima, te za zaštitu interesa građana Federacije BiH.

Odluka Zastupničkog doma predstavlja značajan korak ka boljoj kontroli i upravljanju javnim poduzećima, te osigurava da se javna sredstva koriste u skladu sa proračunima i zakonima. Građani Federacije BiH imaju pravo znati kako se troši njihov novac, a javna poduzeća sada će biti dužna to jasno i transparentno prikazati.

Očekuje se da će ova mjera doprinijeti većoj efikasnosti i odgovornosti u radu javnih poduzeća, te osigurati da se javna sredstva koriste na najbolji mogući način za dobrobit svih građana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija