Javne nabavke i korupcija su krivi za loše održavanje cesta

Pogledajte fotografiju. Koliko vidite snijega? Jedva išta, jer se vidi da ima toliko dijelova oko ceste da ih snijeg nije pokrio. I ovo je za naše zimske službe, ako ih još ima – problem! Ovo nije problem ovo je sramota!!!! Zašto?

Slika je sa Bradine, između Konjica i Sarajeva, a tamo je nekoliko kamiona zaglavljeno i ne mogu maknuti. Često sam, za vrijeme bivše Jugoslavije, išao tokom zime preko prevoja Čemerno, u odnosu na koji je Bradina kao neka livada primorskog kraja. Sa obje strane puta je skoro svake zime bilo po 1 metar visok snježni nanos. I nisam se mislio kako ću proći, jer su zimske službe koje su bile vlasništvo države radile svoj posao. Sjećam se FAP-ova 13-ki sa “dvije vuče” sa grnama, kako su odmah bile na putu čim snijeg počne da pada, so se uredno posipala, i problemi su se mogli javiti samo ako je padalo 1,5 metra snijega po danu! A i takvi problemi su bili problemi par sati.

A šta je sada?

Kao prvo mediji, jer čim negdje padne 5 centimetara snijega na portalima idu bombastični naslovi “snijeg neprestalno pada”, “užasno nevrije” i slične nebuloze. Narod je odjednom izgubio pamćenje, pa je prihvatio to, surfa po mobitelima i portalima, traži vijest više je li se snježni pokrivač podigao na šesti centimetar, da se stvaraju zalihe hrane, jer je to poBogu apokalipsa.

Zašto?

Koliko sam ja upratio, konkretno HN kanton raspisuje tender za održavanje puteva u kantonu (Bradina pripada HNK). Tamo se navede broj grtalica, mehanizacije koja treba biti na raspolaganju. Niko ne navodi, koliki intenzitet čišćenja treba biti, da kamion mora biti odmah na raspolaganju sa grtalicom, grnom, ralicom kako god hoćete od ovih naših 300 jezika. Jave se firme koje se uglavnom bave građevinskim poslovima, ali nigdje ne kaže da je ta mehanizacija uvijek na raspolaganje, nego oni dostave popis inventara, i niko ne garantuje da mašine sa popisa neće biti u momentu kada treba čistiti snijeg, negdje par stotina kilometara dalje na nekom gradilištu ili radilištu ili …. Zaključak je da je sve naopako postavljeno, i tenderi, i sama esencija – ko treba da čisti put. Svi mi plaćamo dovoljno da bi mogle postojati zimske službe, sa svojom mehanizacijom u vlasništvu kantona, grada, opštine ili općine, i da bi iste morale biti na cestama iste sekunde kada prva pahulja padne negdje na asfalt! Privatne firme koje dobiju na tendere, kao prvo, ne mogu garantovati da će ta mehanizacija biti dostupna za održavanje prohodnosti puteva, ali i vrlo bitna stavka, kada će vlasnik reći da kamioni izađu na cestu! Radi uštede u troškovima goriva, maziva, radne snage. Njemu je bitno da ima što manje troškove. Mislilite li da neko iz kantona, gradova ili općina vodi računa o tome, i da mu je bitno da putevi budu 24/7 prohodni? Nemojte biti djeca, pogledajte sliku, i jasno vam je šta nam rade. A novci kojima se plaćaju privatne firme za održavanje puteva, ko zna kako se raspodjeljuju i koji su im krajnji računi na koje legnu.

Ovo je članak kojim bi se trebali zanimati portali, i ovako bi trebali posmatrati na stvari. Krivac postoji. Sistem koji ga je rodio postoji. Ne mijenja se. Javnost je ta koja može sve to promijeniti, pa nekoga poslati i u zatvor ako treba. A tada bi ovi jadni ljudi mogli preći Bradinu i da je oko njih 100 cm snijega, bez bojazni da će negdje zapeti.

Narod ima vlast i sistem kakve zaslužuje! Kada se narod probudi, onda će i putevi biti prohodni, ali će i se drugo početi da normalno funkcionira! Ovako je ili čekati, ili “osvejedniti se” kako vole reći u Jablanici, ili bježati u Sloveniju, Njemačku, Austriju, Irsku, ……..

Automotosvijet

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments