Javni poziv za subvencije: Nabavka peći/kotlova na pelet, toplotnih pumpi i gasnih kotlova u KS

Vlada Kantona Sarajevo, u saradnji s organizacijom UNDP, objavljuje javni poziv za subvencioniranje zamjene certificiranih peći/kotlova na pelet, toplotnih pumpi i efikasnih kondenzacijskih gasnih kotlova u domaćinstvima. Cilj ovog projekta je unapređenje kvaliteta života i zaštite okoline putem korišćenja energetski efikasnijih sistema grijanja.

Pravo na učešće imaju vlasnici individualnih stambenih objekata na području Kantona Sarajevo koji trenutno koriste kotlove i peći na čvrsta goriva (ugalj i ogrjevno drvo) za grijanje. Objekti koji se koriste i u poslovne svrhe moraju imati najmanje 51% stambene površine u odnosu na ukupnu korisnu površinu kako bi bili kvalifikovani za subvenciju.

Projektom je predviđena zamjena postojećih kotlova i peći u individualnim stambenim jedinicama. Subvencije se odnose na nabavku karakteristične opreme (kotao, cirkulaciona pumpa, ekspanziona posuda) u skladu s projektnim rješenjem. Maksimalni iznosi subvencije variraju u zavisnosti od vrste sistema grijanja.

Prelazak na korišćenje peći/kotlova na pelet: do 5.000,00 KM po korisniku
Prelazak na kondenzacijske gasne kotlove: do 3.000,00 KM po korisniku
Prelazak na grijanje pomoću toplotnih pumpi: do 7.000,00 KM po korisniku

Sve pristigle aplikacije biće rangirane na osnovu kriterija kao što su vrsta korišćenog goriva za grijanje, površina stambenog prostora po korisniku i kategorija kvaliteta zraka na lokaciji objekta.

Za apliciranje je potrebno popuniti prijavni formular i dostaviti ZK izvadak ili upotrebnu dozvolu, kućnu listu i uvjerenje o prebivalištu za sve članove domaćinstva, saglasnost svih suvlasnika objekta (ukoliko ih ima više), te ovjerenu izjavu vlasnika objekta da na njemu nisu izvedeni nelegalni radovi.

Podnošenje aplikacija počinje od dana objave i traje do 17. marta 2024. godine. Aplikacije se mogu dostaviti putem pošte ili elektronski UNDP-ju.

Ovim projektom Vlada Kantona Sarajevo nastoji unaprijediti energetsku efikasnost i smanjiti zagađenje životne sredine, te poziva sve zainteresovane vlasnike stambenih objekata da se prijave i iskoriste subvencije za modernizaciju sistema grijanja. Detaljnije informacije mogu se pronaći na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo ili organizacije UNDP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79