Je li Kapidžić priznao da se pljačka u centru Sarajeva odigrava pod pokroviteljstvom SDA?

Nevjericu je izazvalo otkriće Raporta da privatnik u centru Sarajeva iznajmljuje parking na državnom zemljištu. I tako zarađuje milione.

Naime, radi se o parkingu u strogom centru Sarajeva – iza SCC-a i pored Parlamenta BiH.

Kapidžić potvrdio da se radi o kriminalu

Problem je što su dvije parcele koje su zagrađene i pretvorene u parking ustvari državne, dok ostalim upravlja privatna kompanija.

Zanimljivo je da je vlasnik kompanije koja preko leđa države zarađuje milione Haris Ihtijarević. Vlasnik je i druge kompanije – one koje je obrukala brend McDonald'sa pa ga na kraju istjerala iz BiH, o čemu je Raport iscrpno pisao.

Cijeli slučaj afere ‘parking’ sinoć je na TVSA komentirao SDA-ov arhitekta Faruk Kapidžić.

On je potvrdio da je Ihtijarević zagradio dvije parcele koje mu ne pripadaju (pripadaju državnoj kompaniji Feroelektro) te ih naplaćuje kao svoj parking.

Međutim, Kapidžić je počeo s teorijama zavjere, po kojima je pisanje Raporta tobože tempirano, ali je usput razotkrio kako se ova pljačka odvijala godinama unazad.

“Pitanje je zašto se to pitanje sad postavlja, nakon 10, 12 ili možda čak 15 godina tog parkinga”, počeo je Kapidžić.

Onda potvrđuje da su zagrađene dvije državne parcele i naplaćivane kao parking.

“Zašto niko nije reagirao, ne znam. Zašto sad reagira, znam. Zato što je vjerovatno vlasnik taj došao u nemilost političkih partija koje su na vlasti”, rekao je Kapidžić.

Nekoliko stvari je ovdje čudno.

Prvo, s obzirom na to da Kapidžić očito već duže vremena zna da se država pljačka u centru grada, pitanje je zašto to nije prijavio?

Drugo, zašto Kapidžić koji je bio ministar prostornog uređenja nije reagirao kad je bio ministar?

Zašto je šutio? Zbog plakata?

I treće je možda najspornije. Dok Raportu indirektno potura da je tobožnji egzekutor ‘biznismena’ po političkom nalogu, Kapidžić otkriva da je Ihtijarević očito bio u milosti SDA.

Naime, ako je Ihtijarević tek sad došao na tapetu neke vlasti jer je pao ‘u nemilost’, jasno je da je ranije bio u milosti. I to SDA.

Naravno, nije teško zaključiti zašto se Kapidžić, i kao ministar i kao zastupnik, pravio lud na očiti kriminal.

Ihtijarević, dakle vlasnik spornog parkinga, je u vrijeme predizborne kampanje upravo i Kapidžiću ustupio marketinške pozicije. Radi se o pozicijama koje su pripadale McDonald'su. I upravo je to jedan od razloga zbog čega je Ihtijarević izgubio i licencu za najveći svjetski lanac brze hrane. I o tome je Raport pisao.

Uz Kapidžića, koji očito brani Ihtijarevića, atraktivne lokacije za reklamiranje dobili su i Bakira i Sebija Izetbegović.

To možda i odgovara na Kapidžićevo pitanje kako je taj parking mogao raditi 10, 12 ili 15 godina

Prenosi: Raport

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79