Je li nedostatak grijanja kažnjavanje građana jer su odabrali stranu – za radničku i rudničku Tuzlu?

U pojedinim tuzlanskim ulicama nema grijanja. Firma Centralno grijanje poručuje da je razlog tome nedostatak uglja zbog obustave rada rudnika.

U Gradskom odboru Naše stranke Tuzla smatraju da se samo radi o izgovoru za povećanje cijena uglja:

“Taj izgovor je smiješan. Ne stoje rudari pored termoblokova s lopatama i u njih ubacuju ugalj pa da bi, kad prestanu raditi, nestalo grijanja. Morale bi, pogotovo u decembru, postojati zalihe predviđene baš zbog ovakvih i sličnih slučajeva kad su rudnici u nemogućnosti da u datom trenutku opskrbe građane ugljem. Ako toga zaista nema, mora se utvrditi odgovornost i sankcionisati one koji su dopustili da Tuzla pred novu, 2021. godinu, uđe bez grijanja, a možda i bez struje, opet pod istim izgovorom prestanka rada rudara na nekoliko dana.

Jasno je, i već je Naša stranka ukazivala na to, da se ovim pokušava okriviti rudare za poskupljenja koja su i prije njihovog štrajka planirana. Građani/ke Grada Tuzle uvijek su znali prepoznati prave krivce za stanje stvari, a ne one koje im se pokušava predstaviti takvima, tako je i ovaj put.

U prošlosti, Tuzla je bila simbol otpora svemu što ne valja, tako da nas ne bi iznenadilo da njeni građani pokažu građanski neposluh uz izlazak na proteste. Ugovori između potpisnika građana s Eelekroprivredom i Centralnim grijanjem moraju biti poštovani. Zamislite šta bi se desilo kada bi svi građani ovoga grada, pa i kantona, prestali plaćati usluge, jer im se ne isporučuju, te tužili prethodno spomenuta preduzeća. I imali bi potpuno pravo na to ako ih se nastavi tretirati kao taoce u pregovorima između Sindikata rudnika i Elektroprivrede a ne kao potrošače koji svoje obaveze uredno izmiruju.

Gradski odbor Naše Stranke zahtijeva od Gradskog vijeća, gradonačelnika, ali i Skupštine Tuzlanskog kantona te nadležnih ministarstava, da se hitno uključe u rješavanje problema i da govore glasom građana jer, stiče se dojam, da je jedan od ciljeva stvaranja ovog problema upravo njihovo kažnjavanje jer su, kao i uvijek, odabrali da budu na pravoj strani, na strani radničke i rudničke Tuzle.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79