Pogoršana epidemiološka situacija: Roditelji se sve više interesuju za vakcinaciju djece u Tuzli

Pogoršana epidemiološka situacija: Roditelji se sve više interesuju za vakcinaciju djece u Tuzli


Od mjeseca marta, kada je počela vakcinacija u Javnoj zdravstvenoj-nastavnoj ustanovi Dom zdravlja dr. Mustafa Šehović Tuzla, evidentan je napredak u ovom procesu.

– Napredak je evidentan najprije iz razloga što raspolažemo dovoljnim brojem vakcina za stanovništvo. Za prvu dozu trenutno dajemo tri vrste vakcina i to: Moderna, Pfizer i Sinopharm, koje se također koriste za revakcinaciju. Dodatno, spram želja stanovništva, imamo i Astra Zenecu, kaže za Tuzlainfo. ba dr. Džana Atlić.

Kako smo ranije pisali, nedavno je počela i vakcinacija djece starije od 12 godina. Prije vakcinacije neophodno je da nadležni doktor utvrdi da ne postoje kontraindikacije, niti privremene niti trajne. Zahtjev za vakcinaciju za maloljetnu djecu potpisuje roditelj ili staratelj.

– Preporuka sa federalnog nivoa je da se najprije vakcinišu djeca koja imaju teže dijagnoze, zatim djeca koja su sklonija oboljevanju, ali isto tako i zdrava djeca uz pristanak roditelja. Znači, važno je da dođu u pratnji jednog ili oba roditelja koji će dati odobrenje za vakcinu, dodala je Atlić.

Kada je u pitanju odziv djece odnosno roditelja zainteresovanih za vakcinaciju mališana doktorica Atlić kaže:

“Mislim da roditelji nisu za sada dovoljno informisani. Kada dođu da vakcinišu sebe, postavljaju pitanja i za djecu i mi ih, naravno, informišemo da je moguće da se vakcinišu. Obzirom da je epidemiološka situacija na Tuzlanskom kantonu i našem gradu prilično loša, također i to da ovaj val karakteriše dosta oboljevanja djece, mislim da je jako dobro što smo omogućili da se i mališani vakcinšu, ističe Atlić za Tuzlainfo.ba.

Dodaje da su sugrađani počeli polako više da vjeruju nauci, a ne onim informacija koje nisu provjerene.

– Građani su generalno zabrinuti. Ono što mogu reći, spram informacija sa kojima ja raspolažem, je da su većina osoba koje su pozitivne na koronavirus zapravo nevakcinisane. Desi se naravno da se zarazi i osoba koja je vakcinisana, ali je veoma važno napomenuti da većina tih pacijenata ima veoma blagu kliničku sliku. Dakle, to su najčešće simpotomi gubitka čula mirisa i okusa, temperatura nekoliko dana, ali nikakva teža klinička slika, priča doktorica Atlić.

Kažimo i to da se vakcinacija može obaviti u pripadajućim domovima zdravlja, odnosno vakcinalnim centrima/punktovima. Pored Doma zdravlja Tuzla, u našem gradu to su: Mikrostanica, Ambulanta Slavinovići, Solina, Husino i Bukinje.

Radno vrijeme za vakcinaciju u Domu zdravlja Tuzla je do 20h časova, a u navedenim ambulantama do 15h.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija