Je li odzvonilo huliganima u sportu, Vlada FBiH podržala SDP-ov prijedlog promjene Krivičnog zakona

Vlada Federacije BiH podržala je prijedlog o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona kojeg su predložili SDP-ovi zastupnici Lana Prlić i Aner Žuljević, o koji tretira nasilje i huliganizam na sportskim takmičenjima.

“Uvidom u navedeni prijedlog zakona utvrđeno je da isti na sistemski i sveobuhvatan način uređuje oblast zaštite od pojave nasilja i huliganstva u svezi sa održavanjem sportskih takmičenja, te vlada Federacije Bosne i Hercegovine podžava razmatranje i usvajanje ovog zakonskog prijedloga”, stoji u mišljenju koje je zastupnicima dostavljeno iz ureda premijera Fadila Novalića.

Aner Žuljević za portal Klix.ba uz zahvalu Vladi kaže kako je prijedlog sačinjen u namjeri da sportska takmičenja prestanu biti poligon za iskazivanje ili poticanje mržnje zasnovane na etničkoj i nacionalnoj netrpeljivosti, kao i za pozivanje i poticanje na tuču, odnosno napad na gledaoce, redare, službene osobe i druge učesnike, što nerijetko i rezultira nasilničkim ponašanjima.

“Takva ponašanja za posljedicu imaju prekidanje sportskih takmičenja, uništavanje infrastrukture, ali i ozljeđivanje gledalaca, službenih osoba i sportista, te uništenje kako javne tako i privatne imovine. Osim činjenice da se građani zbog osjećaja neisgurnosti sve manje odlučuju na posjećivanje sportskih takmičenja, osjećaj nesigurnosti je zbog ovakvih incidenata zastupljen i na mnogo širem prostoru od sportskih terena”, navodi on.

Jedan od razloga sve češćih izgreda na sportskim takmičenjima i izgreda navijačkih grupa općenito je činjenica da Krivični zakon FBiH ne sadrži krivično djelo koje se isključivo odnosi na sportska takmičenja, napominjeon, a procesuiranje ovih počinilaca za neko od drugih krivičnih djela se pokazalo nedostatno i neefikasno.

“Uvođenjem krivičnog djela ‘Izazivanje ili učestvovanje u neredima na sportskim takmičenjima’ naglasila bi se kažnjivost ovih radnji, čime bi se pozitivno utjecalo na njihovu prevenciju, ali i nadležnim organima olakšalo rasvijetljavanje i kažnjavanje počinilaca istih. Osim propisivanja novog krivičnog djela Izazivanje ili učestvovanje u neredima na sportskim takmičenjima, uvodi se i poseban oblik krivičnog djela ‘Učestvovanje u tuči’, na način da se će se kazniti ko ovo krivično djelo učini povodom održavanja sportskog takmičenja, što uključuje vrijeme neposredno prije, tokom ili neposredno nakon održavanja sportskih takmičenja.

Uz propisivanje krivičnog djela, ovom izmjenom i dopunama Krivičnog zakona FBiH uvodi se i sigurnosna mjera zabrane pristupa sportskim takmičenjima, kojom će se spriječiti da jednom osuđeni počinitelj ponovo počini isto krivično djelo”, zaključio je Žuljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79