Je li odzvonilo prevarama sa cijenama? Strožije kontrole i kazne od 30.000 KM

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu usvojio predložene izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se predviđa da se uređuju odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu FBiH i utvrđuju prava i obaveze nadležnih organa, kantona, gradova i općina u vršenju kontrole cijena.

Naime, predloženim izmjenama pravna osoba bi, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, trebala platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna bila bi 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM, javlja Fena.

Spomenutim izmjenama predviđena su bila i povećanja novčanih kazni za odgovorne osobe u firmama, kao i za fizičke osobe.

Na ovaj način nastoji se postići preventivni i represivni učinak na prekršioce, odnosno na pravne i fizičke osobe koje ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene iz 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79