“Jedan član-500 potpisa”: Čelnici SDP-a falsificirali “podršku” Nerminu Nikšiću

U Čengićevoj matičnoj općinskoj organizaciji, kojom predsjedava njegov kum Malik Garibija, Nermin Nikšić je prikupio 500 potpisa, Svetozar Pudarić jedan, a Edin Delić i Mladen Ćavar nisu dobili niti jedan potpis.

Princip “jedan član – jedan glas” je za SDP prevaziđen. Rukovodstvo te stranke je odlučilo postaviti nove demokratske standarde pa se u SDP-u počeo prakticirati princip “jedan član-500 potpisa”. Tako bi se bar mogle protumačiti tvrdnje nekih kandidata za predsjednika SDP-a.

U pripremi su, podsjetit ćemo, izbori za predsjednika SDP-a, a od četiri prijavljena kandidata, njih trojica su uspjeli prikupiti više od 1.000 potpisa, koliko je bilo dovoljno za prihvatanje njihovih kandidatura.

– Prema našim informacijama i potpisima koji su pristigli do sada, najviše potpisa je skupio aktuelni predsjednik (Nermin Nikšić, op. a.) koji ima više od 7.000 potpisa – kazao je 12. aprila generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić, naglasivši da Nikšićevi protivkandidati Edin Delić i Svetozar Pudarić imaju “nešto više od hiljadu potpisa”.

Očigledna namjera da svojim istupom usmjeri volju stranačkog članstva, odnosno da obeshrabri Nikšićeve protivkandidate i njihove simpatizere, izazvala je burnu reakciju Edina Delića i Svetozara Pudarića, a SDP-ovom genseku je, između ostalog, preporučeno da podnese ostavku kako ne bi i dalje “brukao stranku”.

Međutim, da nisu samo javni istupi generalnog sekretara SDP-a sporni, potvrđeno je u utorak, kada su se kandidati za predsjednika te stranke sastali sa predsjednicom Centralne izborne komisije (CIK) SDP-a. Tom prilikom su dobili materijale koji se odnose na izborni proces, ali i popis broja potpisa podrške prikupljenih po općinskim organizacijama.

U Čengićevoj matičnoj općinskoj organizaciji, kojom predsjedava njegov kum Malik Garibija, Nermin Nikšić je prikupio 500 potpisa, Svetozar Pudarić jedan, a Edin Delić i Mladen Ćavar nisu dobili niti jedan potpis. Zatražili su uvid u liste, koje sugeriraju da su Čengićevi javni istupi odlični, kakvi su mu pokušaji manipuliranja voljom stranačkog članstva.

– Uzeo sam da i ja bacim pogled, onako na brzinu. U oči mi je upalo jedno ime: Lidija Limov-Milenković, Tomina kćer. Nazvao sam je odmah, pred predsjednicom CIK-a Mirom Grgić i Edinom Delićem i pitao je da li je dala taj potpis podrške za Nermina Nikšića. Bila je zapanjena i rekla je da već godinama nije ni pozivana niti je išla u Općinski odbor SDP-a Stari Grad Sarajevo, pa nije ni pomišljala da ode i potpiše za bilo koga, pogotovo ne za Nikšića. Tako je doslovno rekla. Na pitanje smijem li to javno objaviti, odgovorila je: “Svakako! Ne želim imati nikakve veze sa tim!” Nije ona jedina koju sam nazvao sa tog starogradskog spiska. Svi potpisi mojih sagovornika su falsificirani, samo što oni nisu dali da im imena spominjem, pa se toga i držim – napisao je Pudarić jutros na svom Facebook profilu.

Dakle, ako je tačno to što piše Pudarić, u Općinskom odboru SDP Stari Grad Sarajevo, kojim rukovode Irfan Čengić i Malik Garibija, falsificirani su potpisi podrške Nerminu Nikšiću, čime je duboko kompromitiran cijeli unutarstranački izborni proces, ali je i zadat ogroman udarac povjerenju članstva u rad rukovodećih struktura.

Nije Stari Grad, tvrdi Edin Delić, jedini općinski odbor u kojem su prepoznate ovakve manipulacije.

– Ima još takvih sredina, a po pravilu iz tih sredina dolaze najbliži saradnici, članovi štaba ili lica kojim su obećana mjesta generalnih sekretara, kantonalnih predsjednika, predsjednika GO, zamjenika predsjednika SDP-a i slično. Rukopis ove strukture je veoma prepoznatljiv. Moramo spašavati SDP od onih kojim su njihovo pozicioniranje i interes iznad i prije svega – tvrdi Delić.

Nakon što su ove informacije dospjele u javnost, u SDP-u je, prema informacijama Faktora, došlo do prave pobune i pometnje među stranačkim rukovodstom, koje se već suočava sa velikim kritikama na račun načina na koji upravljaju strankom.

Podsjetimo, da transparentnost izbornih procesa u SDP-u odavno to zapravo i nije, pokazalo se prilikom unutarstranačkog referenduma u vezi s odlukom ko će biti kandidat te stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Brojni su članovi SDP-a na društvenim mrežama tvrdili kako je sam proces daleko od regularnosti, a neki su iznosili i detalje poput toga da su na biračka mjesta dolazili sa više članskih kartica i glasali u ime više osoba. Osim toga, SDP nikada nije saopćio ko su bili ostali kandidati za Predsjedništvo, a koje je članstvo predlagalo i koliko su oni imali glasova. Ili barem ko je bio drugorangirani, poslije Denisa Bećirovića.

Članovi SDP-a su posljednjih mjeseci javno govorili i kako odluke o ulasku u vlast nisu donošene transparentno, a posebno su im bile sporne telefonske sjednice Glavnog odbora SDP-a ili bolje rečeno telefonsko anketiranje. SDP-ovci su tvrdili kako su formalno pozivani samo članovi za koje se unaprijed znalo da podržavaju već donesene odluke rukovodstva stranke prenosi Faktor.

Uposlenici SDP-a obratili se javnosti: Naša djeca nemaju šta jesti, spremaju nam i otkaze

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments