Jedan direktor imao platu 20.036 KM, drugi dva puta uzeo 400.000 KM, prosječna plaća u Aluminiju 3.210 KM

“Menadžeri firme sebi su isplaćivali najveće plate u državi, do 20 000 KM mjesečno i više i pored katastrofalnog poslovanja. Radnicima koji su to znali sve to nije smetalo dok su dobijali plate. Juče su istom logikom pogrešno usmjerili bijes na vozače, žene i djecu u kilometarskim kolonama na magistralnom putu koji su blokirali u Mostaru, dok je samo par metara dalje gomila privatnih vila i zgrada u kome stoluju glavni uzročnici ovog epiloga….”

Sinoć je ugašen Aluminij, jedna od najvećih i najuspješnijih predratnih firmi Bosne i Hercegovine. Godine korupcije i javašluka, partijskog gazdovanja ovom firmom dovelo je do logičnog epiloga. Menadžeri firme sebi su isplaćivali najveće plate u državi, do 20 000 KM mjesečno i više i pored katastrofalnog poslovanja. Radnicima koji su to znali sve to nije smetalo dok su dobijali plate. Juče su istom logikom pogrešno usmjerili bijes na vozače, žene i djecu u kilometarskim kolonama na magistralnom putu koji su blokirali u Mostaru, dok je samo par metara dalje gomila privatnih vila i zgrada u kome stoluju glavni uzročnici ovog epiloga.

Dragan Čović je onomad poput kakvog religijskog junaka preusmjerio tok rijeke zarad boljeg položaja svoje hacijende. I on i njegovi politički pajdaši su juče kao i svih ovih godina saobraćali bez problema. Kao što će bez problema dobiti i naredne izbore na konto priče o ugroženosti Hrvata. Ispravite me, ali zar nije menadžment Aluminija bio gotovo 100% hrvatski? Zar tu nije bila potpuna dominacija u odlučivanju ili šta je već recept da se dođe do neugroženosti. Kvazi Intelektualna elita hrvatskog naroda gleda kako će da elaborira hrvatsko jedinstvo kao jedini razlog postojanja tog naroda, a zarad mrvica sa stola partije koja dominantno vlada ovim djelom zemlje. Kazu, kad se odvojimo u treći entitet onda cemo se buniti protiv njih, do tada podrška šta god da rade. Ova maloumna logika otjerala je gomilu mladih Hrvata i Hrvatica iz zemlje, puni su kolodvori ljudi sa kartama u jednom pravcu, što tako zamišljenoj politici uopšte ne smeta. Naprotiv.

Da se razumijemo, isto je i gore i na srpskoj i bošnjačkoj strani. Preslikano. To su ti što čekaju da preuzmu vlast, što su u raznim i predratnim talovima i koalicijama. Gazduju etnički čistim prostorima i jauču iz skupih rezidencija o ugroženosti naroda. Smiju nam se u facu.
Aluminij dakle nije jedini, ali je samo još jedan dobar primjer kako će završiti ova država, sve sa entitetima i kantonima. Ugasiće se svjetla, kao sinoć u nekad moćnoj kompaniji. Ugasićemo se.

Oni što su je opljačkali već imaju rezervne položaje naokolo, od Zagreba, Beograda, do Beča, Londona i Istanbula. A svjetina koja je bila spremna da ličuje druge zarad niih, što ih je godinama birala, blokiraće puteve i zgrade. Samo niti će u tim zgradama biti ikog, niti će tim putevima iko da vozi.

Neće biti nikog. Kao što svi ti silni mudraci koji su ćutali, neće imati više kome da nameću svoju kukavičku ćutnju kao model političkog djelovanja, pa će je pustoš razotkriti onakvom kakva jeste, potpuno besmislenom. To će biti tako. Jer, to je vama vaša borba dala, napisao je Aleksandar Trifunović.

O propasti Aluminija pisao je i urednik na Federalnoj televiziji Boris Šiber, a njegov status prenosima u cjelosti.

– Revizori su naveli da je prosjećna plaća u Aluminiju 2013. godine iznosila 3.210 KM, a da je plaća bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice iznosila 20.036 KM. Bivši direktor Mijo Brajković je u dva navrata na ime nagrade primio oko 400.000 KM s računa mostarske firme.

Evo jednostavne matematike – da je prosječna plaća u Aluminiju, firmi koja posluje sa gubicima i duguje milione KM bila na nivou tadašnje prosječne plaće Federacije BiH (815 KM), razlika bi bila 2.395 KM (3.210-815=2.395). Pomnožimo tu razliku sa brojem radnika i dobijemo mjesečnu razliku od 2.155.500 KM (2.395×900=2.155.500). Pomnožimo sa 12 mjeseci i vidimo da su uposleni godišnje (nepravedno) uzimali od svoje firme sebi 25.866.000 KM!!! Pomnožimo to sa zadnjih 15 godina, koliko traju problemi, i cifra je 387.990.000 KM, tj. upravo onoliko koliko duguju i zbog čega se firma gasi.

I sada se pitamo ko je uništio Aluminij?

P.S. Liječnici u u HNŽ-u, nakon 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije imaju plaću 1.200 KM. Nisam našao podatak koja je prosječna plaća u zdravstvenom sektoru HNŽ-a, ali lako je pretpostaviti.

Zaboravih na doprinose plaćene na višak od 2.395 KM. puta 900 radnika, puta 12 mjeseci, puta 15 godina… rezultat je dodatnih 271.593.000 KM, sabrano sa prijašnjom računicom iznosi 659.583.000 KM, napisao je Šiber.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments