Jedan od najtežih dana u augustu za BiH: 10 osoba preminulo, 364 novozaražene

Testovi u posljednja 24 sata pokazali su da je 364 osoba u Bosni i Hercegovini pozitivno na novi soj koronavirusa,a deset osoba je preminulo.

Podaci su to entitetskih zavoda za javno zdravstvo, dok se oni iz Brčko Distrikta tek očekuju.

U Federaciji BiH prijavljeno je 225 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, a u RS 139 i tri osobe su preminule.
FBiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1 339 uzoraka, od kojih je 225 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima.

Do sada su testirana ukupno 108 343 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 10 475 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 7 033 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3 160 slučajeva pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 7 smrtnih ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Tešnja i po jedan iz Sarajeva i Tuzle, te tri žene iz Banovića, Doboj-juga i Tešnja.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 282, od čega je 179 osoba muškog (63,5%) i 103 osobe ženskog spola (36,5%).
RS

U posljednja 24 časa u RS je testirano 554 uzorka , a na novi koronavirus pozitivno je još 139 slučajeva virusa korona, rekla je Jelena Đaković Dević, Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS. .

Prijavljena su tri smrtna slučaja. Preminule osobe su iz Banja Luke, Bijeljine i Mrkonjić Grada, a najviše novozaraženih, njih 23 je iz Banjaluke.

Branimir Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da je i dalje u RS nepovoljna epidemiološka situacija.

“U periodu do 14 dana nakon događaja i proslava imamo porast pozitivnih osoba. Preduzimanje mjera u opštinama ne treba da čeka pogoršanje situacije, već može da se radi i preventivno”, istakao je Zeljković.

Institut i dalje preporučuje četiri mjere, a to su fizička distanca, nošenje zaštitnih maski, lična higijena i dezinfekcija prenosi RadioSarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79