Jedan od najvećih poreskih dužnika u državi smanjio gubitak: Međutim, račun i dalje je blokiran

Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS, čije je osnovno djelovanje prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo, i dalje se suočava s izazovima dugova i tužbi, ali su finansijski izvještaji za 2023. godinu pokazali nekoliko pozitivnih pomaka.

Iako je GRAS zabilježio gubitak od gotovo 19 miliona KM, što ga svrstava među TOP 20 najvećih gubitaša u FBiH, ovaj iznos je manji u poređenju s gubitkom u 2022. godini. U isto vrijeme, ukupni prihod preduzeća je povećan za više od pet miliona maraka u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom 2023. godine, GRAS je imao 1053 zaposlenih, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj korak je vjerovatno dio nastojanja da se restrukturira poslovanje preduzeća.

Ministarstvo saobraćaja KS je već najavilo restrukturiranje GRAS-a, a formiranje novog preduzeća za javni prijevoz je također bilo planirano. Ipak, iako je odabrana konsultantska firma za pomoć u osnivanju novog preduzeća, javlja Akta realizacija ovog plana se do sada nije ostvarila.

Dugovi su djelimično vraćeni, ali račun GRAS-a i dalje je blokiran, dok je imovina i dalje pod hipotekama. Ove promjene ukazuju na nastojanja da se stabilizira poslovanje GRAS-a, ali i na dugotrajne izazove s kojima se ovo preduzeće suočava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79