Jedanaest državnih institucija potrošilo oko 200.000 KM na “iće i piće”

28.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Najviše je potrošilo MOBiH i to oko 138.000 KM. Institucije uglavnom navode da je sve trošeno „po zakonu“, a iz nekih odgovora izgleda da su se najviše pili kafa, čaj i voda i to tokom „radnih sastanaka“

Troškovi reprezentacije ili novca koje institucije iz budžeta mogu potrošiti na čašćavanje gostiju i organizaciju svečanosti, godinama su predmet kritika u revizorskim izvještajima gdje se skreće pažnja na uglavnom netransparentno trošenje novca za ove namjene.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Još nikada niko nije odgovarao zbog toga jer nije dokazao da je u skladu sa zakonom i baš za goste potrošio na hiljade maraka. Ovaj način rasipništva iz budžeta periodično se javi kao tema osim u revizorskim izvještajima i u poslaničkim pitanjima, ali sve se uglavnom završi na pitanju koliko je koja institucija potrošila za reprezentaciju i odgovoru da je iće i piće za neke goste ili svečanost koštalo toliko i toliko.
RADNI SASTANCI UZ PLAĆENO PIĆE

Tako je Mirjana Marinković- Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputila pitanje na adrese oko 70 institucija na državnom nivou o tome koliko su novca potrošili u prošloj godini za ove namjene.

Odgovori pristižu ovih dana, a zanimljivo je vidjeti iznose koji su potrošeni na reprezentaciju. Izuzev Ministarstva odbrane, koje doduše uopšteno navodi za koje su prigode trošili novac za ove namjene, nijedna druga institucija ne pojašnjava detaljno za koje goste, u kojim objektima i na šta tačno su ih trošili.

Uglavnom se navodi da je sve trošeno „po zakonu“, a iz nekih odgovora izgleda da su se najviše pili kafa, čaj i voda i to tokom „radnih sastanaka“.

Trošenje na reprezentaciju zanimljivo je posebno zbog toga što većina uposlenika u institucijama BiH, a i nižih nivoa vlasti zbog pandemije korona virusa nije uopšte dolazila na posao, a restrikcije putovanja spriječile su i dolazak gostiju iz inozemstva, ali i iz zemlje.

No, raznorazni pravilnici omogućavaju čelnicima institucija da kad se primjerice u svojim kancelarijama ili ugostiteljskim objektima sastanu sa nekim onda te troškove ne plaćaju oni iz svog džepa, kao mi „obični smrtnici“, nego posegnu za parama iz budžeta, pa se čašćavaju na naš račun.

Tako se i u ovakvim slučajevima pokazalo da će naši vlasti uvijek naći načina da potroše naš novac na luksuz i za svoje potrebe, dok primjerice zaslužnim sportistima poput plivačice Lane Pudarić nalaze birokratske prepreke da im ne daju ni marku našeg novca.

Prema do sada pristiglim odgovorima zastupnici Marinković-Lepić, na reprezentaciju je najviše potrošilo Ministarstvo odbrane BiH. Oni su naveli da zajedno s Oružanim snagama na reprezentaciju godišnje mogu potrošiti 330.000 KM, a da su u prošloj godini za te namjene utrošili 138.700,10 KM.

Pojasnili su da su na ime troškova reprezentacije po programu ,,Vojna odbrana”, organizaciju svečanosti povodom praznika i obilježavanja bitnih datuma MO i OS BiH, potrošili 21.515,10 KM, zatim na ime troškova reprezentacije po budžetskom programu,,Vjerske službe” koji se odnosi na organiziranje svečanog prijema povodom vjerskih praznika utrošeno 1. 200 KM.

Iz MO tvrde da su po programu “Administracija” koji uključuje sastanke u okviru institucije i poslovne događaje kod “vanjskih dobavljača”,(ma šta to značilo), potrošeno 49.802,32 KM, a na program “Međunarodne aktivnosti” koji se odnosi na organizaciju svečanosti povodom praznika i obilježavanja bitnih datuma u mirovnim misijama ili kako navode, poslovnih događaja prilikom ispunjavanja međunarodnih obaveza BiH u oblasti odbrane prema međunarodnim sporazumima utrošeno je 32.732,97 KM.
VOJNI ATAŠEI I PRIJEMI

Još je 33.449, KM Ministarstvo odbrane potrošilo je za potrebe budžetskog programa ,,vojno-diplomatskog i vojnog predstavljanja” koje koriste vojni ataše ili vojni predstavnici Bosne i Hercegovine u inostranstvu prilikom organizacije raznih prijema, kako za predstavnike BiH, tako i za predstavnike drugih zemalja.

I u ovom slučaju, ukoliko se u vidu ima da je prošle godine 10 mjeseci bila pandemija, da su na snazi bile restriktivne mjere okupljanja najmanje 10 od 12 mjeseci, jasno je da se uprkos svemu tome, nemilice trošilo za reprezentaciju.

Zastupnici Mirjani Marinković-Lepić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH odgovorili su da su oni u prošloj godini na reprezentaciju potrošili 19.288,70 KM, dok su u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za ove namjene utrošili 11.865,00 KM. Inače, SIPA na godišnjem nivou za troškove reprezentacije ima limit od 35.000 KM.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja častila je i častila se u ukupnom iznosu od 6.650,32 KM, Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je u 2020. godini na reprezentaciju utrošio 1.855,50 KM, Arhiv BiH 2.975,66 KM, a Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH 2.140 KM.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje na reprezentaciju je u prošloj godini potrošila 2.804,63 KM, Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je u 2020. godini na troškove reprezentacije utrošila 3.512,40 KM, a Agencija za osiguranje u BiH u istom period za iste namjene potrošila je 1.073,50 KM.

Agencija za statistiku Bosne I Hercegovine tokom prošle godine potrošila 4.132,31 KM na reprezentaciju, a naveli su da je maksimalan iznos koji su imali na raspolaganju za te svrhe 7.000 KM.

U 2020. godini, Konkurencijsko vijeće BiH je na reprezentaciju potrošilo 6.346,00KM. Oni su se još pohvalili da su u odnosu na 2019. godinu potrošili 10 posto manje sredstava predviđenih za ovu namjenu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na reprezentaciju je u prošloj godini potrošila 1.738 KM , a Komisija za koncesije BiH 2.393 KM.

Odgovori koje dobija zastupnica Mirjana Marinković-Lepić pristižu sukcesivno i zasigurno će biti zanimljivo pratiti i one koje će doći iz drugih institucija. A, da li je pri trošenju budžetskog novca za namjene reprezentacije bilo sve po zakonu, kako sada tvrde iz institucija, znat će se već narednog mjeseca kada bi trebali biti objavljeni revizorski izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH piše Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79