Jedini Odgojno-popravni dom u Federaciji BiH: Orašje se bori s maloljetničkim prijestupnicima

Jedini Odgojno-popravni dom u Federaciji BiH: Orašje se bori s maloljetničkim prijestupnicima


Odgojno-popravni dom u Orašju jedina je ustanova za izvršenje odgojne mjere upućivanja u odgojno-popravni dom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj dom prima maloljetne prijestupnike, često u dobi od 14 do 18 godina, s teškim životnim pričama i ozbiljnim životnim stranputicama. Zaposlenici doma posvećeni su teškom zadatku preodgoja i socijalizacije mladih ljudi te se suočavaju s izazovima koji zahtijevaju 24-satni angažman.

Direktorica Odgojno-popravnog doma u Orašju, Mira Oršolić Pejić, naglašava težinu posla te ističe kako se problemi štićenika nose sa sobom i izvan radnog vremena, tražeći načine kako pomoći mladim ljudima koji su im povjereni. Dom ima posebne programe i pristupe kako bi mlade ljude usmjerio prema novom poglavlju u njihovim životima, nudeći im podršku i resocijalizaciju.

Ministar pravosuđa Federacije Bosne i Hercegovine, Vedran Škobić, posjetio je Odgojno-popravni dom u Orašju kako bi izrazio podršku njihovom radu. Ministar je naglasio važnost jačanja kapaciteta i uslova rada doma te podržao napore doma u pružanju odgojno-popravne mjere maloljetnicima. Očekuje se da će podrška Ministarstva pravosuđa Federacije BiH i Vlade Federacije BiH doprinijeti daljnjem razvoju i unaprjeđenju rada ove ustanove.

Oršolić Pejić izrazila je zadovoljstvo posjetom ministra Škobića te istaknula važnost prepoznavanja Odgojno-popravnog doma u Orašju kao ključne ustanove za izvršenje odgojnih mjera u Federaciji BiH. Također je ukazala na potrebu pravovremenog planiranja budžeta za podršku radu doma u budućnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija