Jedini psiholog u BiH koji radi sa policijskim službenicima: Nedostatak psihološke podrške u policiji

Policajski službenik je iz službenog pištolja brutalno likvidirao Amru Kahrimanovića. Ovaj  tragičan događaj je šokirao, ali nije iznenadio poznavaoce brojnih problema u policiji. Slični incidenti su se događali i u prošlosti, što naglašava potrebu za promjenama u pristupu mentalnom zdravlju policajaca.

Sve veći broj slučajeva samoubojstava i nasilnih incidenata među policijskim osobljem ukazuje na hitnu potrebu za ozbiljnim pristupom problemu mentalnog zdravlja. U posljednje vrijeme, sve više policajaca pokazuje znakove stresa, anksioznosti i depresije, što može dovesti do nepredvidivog ponašanja, uključujući nasilne ishode.

Jedan od ključnih aspekata rješavanja ovog problema je stroga psihološka selekcija kandidata pri zapošljavanju u policiji. Važno je eliminirati potencijalno problematične osobe već u ranoj fazi, provodeći detaljne psihološke provjere koje uzimaju u obzir faktore poput psihopatologije, psihoze, poremećaja ličnosti i agresivnosti.

Koliko se zanemarije mentalno zdravlje policajaca otkriva i razgovor sa psihologinjom, doktoricom psiholoških nauka, kliničkim hipnoterapeutom Andreom Vlašić koja radi u kriminalističkoj policiji MUP-a Kantona 10. Šokantno je, da je prema svemu sudeći, Andrea jedini psiholog u BiH koji radi sa policijskim službenicima, prati njihovo mentalno zdravlje i pomaže ujedno i žrtvama koje trebaju ispitivati stručne osobe.

“Psihološki profil kandidata bi trebao biti ključni aspekt kod zapošljavanja u policiji. Mi u drugoj županiji provodimo profesionalnu selekciju kandidata za policijske službenike kako bi bilo što manje izvanjskih utjecaja prilikom zapošljavanja. Eliminacijski kriterij je psihološka provjera. Ako ne zadovoljavate svojim psihološkim profilom i ako nije adekvatan za rad u policiji i za nošenje oružja, to vas automatski diskvalificira iz selekcije. Ta provjera mora biti veoma stroga. Moraju se isključiti svi indikatori: psihopatologija, psihoza, poremećaj ličnosti, agresivnost i dr”, govori za N1 psihologinja Vlašić.

Redovni sistematski pregledi također su od ključne važnosti za praćenje mentalnog zdravlja policijskih službenika. Međutim, samo utvrđivanje problema nije dovoljno; potrebno je osigurati odgovarajuću psihološku podršku i terapiju za one koji se suočavaju s mentalnim izazovima. Policajci moraju imati pristup stručnjacima koji će im pružiti podršku i pomoć u prevladavanju stresa i traume s kojima se svakodnevno suočavaju na poslu.

Važno je također naglasiti da problemi mentalnog zdravlja nisu ograničeni samo na policiju; druge profesije u kojima osobe nose službeno oružje također trebaju redovno pratiti mentalno zdravlje svojih zaposlenika. To uključuje vojna lica, lovce i druge koji su izloženi visokom stupnju stresa i traume. Propisani redovni testovi i psihološka procjena mogu pomoći u identifikaciji i rješavanju problema prije nego što eskaliraju u ozbiljne incidente.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79