Jedino BiH ima isti porez na jahtu i hljeb

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u okruženju koja vodi istu poresku politiku i na osnovne životne namirnice i na luksuz.

Pa se tako stavlja znak jednakosti kada je u pitanju PDV koji se plaća na jahtu i na hljeb.

Za razliku od susjednih zemalja, gdje je PDV na hljeb 10 posto, poput Srbije, do Hrvatske u kojoj iznosi 5 posto. U Crnoj Gori je porez na hljeb nula posto.

“PDV je otišao iz neke ekonomske u političku priču. Naravno da će, ukoliko bude manji PDV biti i manja cijena hljeba. Ipak, nisam siguran ni kako bi funkcionisala diferencirana stopa PDV-a i to vodi do poreske utaje. Mi poslodavci smo poznati da pronalazimo rupe u zakonu, i siguran sam da bi mnogi našli mogućnost i pisali da prodaju autmobil, a ne hljeb”, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

U inflaciji koja je potresla cijeli svijet, građani u Bosni i Hercegovini osjete posebne inflatorne šokove zbog nedostatka diferencirane stope PDV-a, odnosno jedinstvene stope poreza.

PDV se u BiH počeo primjenjivati 2006. godine, i to sa jedinstvenom stopom od 17%. Bilo je više pokušaja da se uvede diferencirana stopa, koja bi podrazumijevala nižu na osnovne životne namirnice, ali svaki je završavao bezuspješno.

Posljednje izmjene Zakona o PDV-u, koje su podrazumijevale PDV od 5 posto na osnovne namirnice, a 22 posto na luksuz, prošle su Predstavnički dom Parlamenta BIH. Ipak, podrška je izostala u Domu naroda.

“To je zaustavio SNSD i njihova 4 delegata, koji su imali i tada i sada. Očigledno da ne postoji politička volja kod vlasti predvođena SNSD-om da se smanji stopa PDV-a na osnovne životne namirnice a da se poveća na luksuz”, poručuje Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da diferencirana stopa PDV-a funkcioniše dobro i u korist građana, najbolje pokazuju primjeri primjeri iz Evrope. Pa tako Austrija ima sniženu stopu od 10 do 13 dosto, dok je opća 20. Građani u Belgiji plaćaju porez od 6 do 12 posto, koliko je najniža stopa, pa do 21.

U Bugarskoj je niža stopa PDV-a 9 posto, dok je opća 20, a u Mađarskoj je veliki raspon poreske stope u odnosu na robu, pa se kreće od 5 do 27 posto. U Njemačkoj je PDV od 7 do 19 posto, dok je u Sloveniji od 9,5 do 22.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79