Jerlagić upozorava: Političke blokade koče ulaganja u elektroprenosnu mrežu već deceniju

Jerlagić upozorava: Političke blokade koče ulaganja u elektroprenosnu mrežu već deceniju


Danas je Bosnu i Hercegovinu pogodio nezapamćeni kolaps elektroenergetskog sistema, ostavljajući veliki dio zemlje bez struje na nekoliko sati.

Još uvijek nije poznat tačan uzrok ovog prekida, ali je očigledno da bi trebalo više ulagati u zaštitu energetske mreže kako bi se spriječile ovakve situacije.

Ovaj incident je izazvao probleme i u susjednim zemljama poput Crne Gore, Hrvatske, Albanije, te dijelom i u Srbiji.

Posebnu pažnju izazvala je situacija u Bosni i Hercegovini, gdje su ponovo isplivali na površinu brojni problemi s elektroprenosnom mrežom. Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, istakao je za Klix.ba da se u protekloj deceniji nije dovoljno ulagalo u elektroprenosnu mrežu zbog političkih blokada.

“Teško je precizno reći koliko je uloženo u energetske mreže, jer se one sastoje od elektroprenosnih i distributivnih mreža i sistema. Ono što je sigurno je da zbog političkih blokada gotovo jednu deceniju ništa nije ulagano u elektroprenosnu mrežu BiH. Nedostaju nam visokonaponski dalekovodi i transformatorske stanice, kako unutar BiH, tako i u interkonekciji sa susjednim zemljama,” rekao je Jerlagić.

Jerlagić također smatra da se rješenje mora tražiti unutar zemlje.

“Iako je BiH članica jedinstvenog evropskog elektroenergetskog sistema, današnja situacija je pokazala da, ako nemamo dovoljno vlastitih izvora električne energije, postajemo ranjivi i ovisimo o uvozu električne energije i stabilnosti elektroenergetskih sistema drugih država. Jedino istinsko rješenje je jaka mreža domaće proizvodnje električne energije, počevši od bazne, termo, protočne hidroelektrane, akumulacijskih HE pa do alternativnih, obnovljivih izvora kao što su vjetar i sunce,” zaključio je Jerlagić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija