Jesu li pacijenti dobili usluge i šta kažu o štrajku medicinara

Iako je odlučeno da se primaju samo pacijenti kojima je potrebna hitna pomoć, izlazi se u susret i onim pacijentima koji trebaju uputnice za preglede u bolnicama, hroničnim bolesnicima kojima treba produžiti terapiju, bez problema usluge dobijaju i trudnice, djeca…

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je radikalizirao štrajk pa se u domovima zdravlja primaju samo hitni slučajevi – moždani i srčani udari, otvoreni lomovi, akutni bolovi, zubobolja…. te djeca do 15 godina, djeca šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata.

Ako ne spadate u ove kategorije pacijenata, neće vas primiti u domovima zdravlja

Kako se uvjerila ekipa Faktora u nekoliko sarajevskih domova zdravlja, pacijenti uglavnom znaju za ovu informaciju te su čekaonice na odjelima porodične medicine, gdje inače budu poprilične gužve, uglavnom prazne, tek s rijetkim pacijentima.

Ipak, saznajemo da ljekari i medicinsko osoblje izlaze u susret i onim pacijentima koji trebaju uputnice za preglede u bolnicama, hroničnim bolesnicima kojima treba produžiti terapiju, a bez problema usluge dobijaju i trudnice.

Iako su svi pacijenti koje smo zatekli u domovima zdravlja Omer Maslić i u naselju Otoka danas dobili ljekarske usluge zbog kojih su došli i niko od nije vraćen zbog štrajka, mišljenja o ovom načinu borbe zdravstvenih radnika za svoja prava su podijeljena.

Drama ispred Doma zdravlja “Novi Grad”: Je li trebamo uzeti toljage da uvedemo red u ovoj državi

Dok jedni smatraju da je štrajk i svođenje posla na minimum opravdano, drugi smatraju da su ljekari adekvatno plaćeni i da prava ne trebaju ostvarivati na štetu pacijenata, koji sada u potpunosti ne mogu ostvarititi svoje pravo na zdravstvenu zaštitu, prenosi Faktor.

Njihova mišljenja pogledajte u videu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments