Jesu li se u RS-u uozbiljili nakon otkrivanja afere: Uz pomoć Srbije će proizvoditi medicinski kisik?

Aktuelna dešavanja u aferi “Kiseonik” potaknula su Republiku Srpsku da pokrene vlastitu proizvodnju medicinskog kisika, po uzoru na Srbiju koja je ovu odluku donijela tokom pandemije, zbog nedostatka ovog gasa.

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine je zabranila prometovanje medicinskim kisikom kompaniji TGT Tehnogas zbog nepostojanja dozvole za prometovanje lijekova, a upravo ova firma je snabdijevala Univerzitetsko klinički centar RS-a. S obzirom da su sada u nedostatku kisika, Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba uputio je entitetskoj vladi zahtjev da se stvore pretpostavke za proizvodnju medicinskog kisika.

Način na koji je Srbija došla do kisika u vrijeme nestašice, vlada je uvidjela kao dobro rješenje. Naime, oni su zaključkom Kriznog štaba u julu prošle godine donijeli odluku da se počne sa punjenjem medicinskog kisika i na linijama na kojima se vrši punjenje tehničkog kisika.

Zamjenik direktora UKC-a RS-a Nenad Stevandić je jučer najavio to da će RS sama proizvoditi kisik te da će firme iz Srbije pomoći RS-u prilikom obuke i potrebne opreme.

“Preduzeća iz Srbije će već u ponedjeljak ili utorak da dođu u RS. Riječ je o firmama koje su sposobne da brzo uvezu filtere, koji bi bili po evropskim standardima i da počnemo proizvodnju medicinskog kisika u RS jer to je dio naše odgovornosti, da ga proizvodimo u RS, da ne zavisimo ni od kakvih carinskih i drugih začkoljica ili političkih igara”, rekao je Stevandić.

Inače, vlast u RS-u posljednju aferu sa nabavkom kisika vide kao političku igru i pokušaj blokiranja rada zdravstvenih institucija, zanemarujući činjenicu da kompanija od koje su nabavljali medicinski kisik nije imala dozvolu da to radi.

  Federalna inspekcija za četiri mjeseca napisala kazne od oko 190 hiljada maraka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79