Jesu li se ugostitelji prilogodili zakonu o zabrani pušenja u objektima: Evo šta kažu neki od njih

Stupanje na snagu zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima izazvalo je niz reakcija među ugostiteljima širom Bosne i Hercegovine.

Dok jedni vide ovu promjenu kao priliku za poboljšanje kvaliteta zraka i zdravlja svojih gostiju, drugi se suočavaju s izazovima u prilagođavanju novim pravilima.

Pozitivne reakcije i prilagodbe

Mnogi ugostitelji su brzo reagovali na novu regulativu, stvarajući vanjske prostore za pušače. Terase i bašte su postale ključna mjesta gdje gosti mogu nesmetano uživati u cigareti, što je, kako kažu neki ugostitelji, čak i povećalo promet tokom toplijih mjeseci.

“Napravili smo posebne zone za pušače izvan našeg kafića. Gosti su to pozitivno prihvatili jer sada imamo čistiji i prijatniji unutrašnji prostor,” kaže vlasnik jednog popularnog sarajevskog kafića.

Izazovi i nezadovoljstvo

Međutim, nije sve tako glatko. Neki ugostitelji, posebno oni bez mogućnosti za vanjske prostore, suočavaju se s padom prometa. Pušači su skloni birati mjesta gdje mogu slobodno uživati u svojoj navici, što je utjecalo na broj posjeta određenim objektima.

“Naši stalni gosti, koji su pušači, sada manje dolaze. Osjetili smo pad prometa, posebno u večernjim satima,” žali se vlasnik jednog manjih barova u centru grada.

Zakonske obaveze i inspekcije

Novi zakon donosi i obaveze redovitih inspekcija i potencijalnih kazni za prekršioce. Ugostitelji su morali investirati u edukaciju osoblja i postavljanje odgovarajućih znakova koji ukazuju na zabranu pušenja.

“Imali smo nekoliko inspekcija i pridržavamo se svih pravila. Važno nam je poštovati zakon, ali se trudimo i da zadovoljimo naše pušače kroz alternativne opcije,” ističe menadžer jednog restorana.

Dugoročne koristi

Unatoč početnim poteškoćama, mnogi vjeruju da će dugoročne koristi biti značajne. Čistiji zrak, zdravija radna okolina za osoblje i pozitivniji doživljaj za nepušače samo su neke od prednosti koje bi mogle privući novu klijentelu.

“Vidimo ovo kao priliku da unaprijedimo naše poslovanje. Zdravlje i udobnost naših gostiju su nam prioritet,” zaključuje vlasnik poznatog sarajevskog restorana.

Kako vrijeme prolazi, ugostiteljska scena u Bosni i Hercegovini će se sigurno nastaviti prilagođavati ovom zakonu, tražeći načine da zadovolje sve goste i istovremeno poštuju zakonske propise.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79