Ivana Marić: SDA i DF su održavanjem iste cijene struje 10 godina kupovali socijalni mir

Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH (FERK) odobrila je zahtjev Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBIH) za poskupljenje električne energije.

Tako će električna energija od 1. augusta poskupjeti za 10% svim korisnicima EPBiH.

Zanimljivo, cijene električne energije za korisnike Elektroprivrede Herceg-Bosne će ostati nepromijenjene.

Zbog ove odluke SDA je u jučerašnjem saopštenju kritikovala odluku vlasti da poveća cijenu struje na području gdje, kako kažu, žive Bošnjaci.

SDA: Samo će Bošnjaci plaćati skuplju struju

Njihovo saopštenje je sada kritikovala politička analitičarka Ivana Marić.

Marić kaže da su SDA i DF godinama kupovali socijalni mir tako što nisu dizali cijene električne energije.

“Mi sve pazili da HDZ ne formira treći entitet, kad ono SDA ih preduhitrila i formirala svoj treći entitet. Dakle SDA tvrdi da u 7 (SEDAM) kantona za koje EP BiH distribuira struju, žive samo Bošnjaci?

Ja mislila i meni će struja poskupiti kad ono samo Bošnjacima.

Što nam SDfA ne objasni zašto su održavanjem iste cijene struje deset godina, da bi kupili socijalni mir, u velikoj mjeri oslabili EPBiH i ostavili je sa stotinama miliona KM dugova, umjesto dobiti. Dok je EP HB u tom periodu nekoliko puta poskupila struju.

Najbolje da uništimo EP preniskim cijenama pa ćemo onda i mi Bošnjaci iz ovih 7 kantona, jel’, da se prebacimo na EPHB pa nećemo imati povećanje. Ili ćemo preći na privatne kompanije, pa ćemo plaćati tržišnu cijenu koja će biti bar 50% skuplja, ako ne i više”, kaže Marić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79