Jezive riječi prijatelja žene koju je ubio policajac: “Kad je raskinula s njim život joj se pretvorio u pakao”

Od raskida sa njim život joj se, takoreći, pretvorio u pakao. On kao pravi psihopata nije htio da prihvati da ona više ne želi da bude sa njim. Prijetio joj je da će je ubiti ako mu se ne vrati, a svakog dana je pratio gdje god da se kretala.

Ovako pričaju za Blic prijatelji i poznanici Ane Ilić (34), Valjevke koju je hicima iz pištolja ubio bivši partner, inače suspendovani policajac Marko M. koji se nakon zločina ubio. Njegovo tijelo pronađeno je dan nakon zločina na 300 metara od zgrade u kojoj je Ana živjela sa petogodišnjim sinom.

Prijatelji ubijene majke dvoje maloljetne djece kažu da ju je Marko M. praktično konstatno proganjao.

– Uhodio ju je. Nekada bi se samo iznenada pojavio iza nekog drveta dok ide ulicom i stao ispred nje. Živjela je u stalnom strahu i pod stresom – pričaju.

Ana je Marka M. dva puta prijavljivala policiji za uhođenje, prvi put 2019. godine, a drugi put u oktobru ove godine.

– Mnogo više od dva puta, što lično, što njeni roditelji su prijavljivali da je prati i prijeti joj, ali ništa nije preduzeto da se on zaustavi. Na kraju, ostvario je svoje prijetnje. Ana drugih problema i drugih neprijatelja nije imala – ogorčeni su prijatelji ubijene Valjevke.

Marko M. bio je službenik policijske ispostave Policijske uprave u Valjevu. Osnovano se sumnja da je on ubio Anu koja ga je prijavljivala za proganjanje i nanošenje fizičkih povreda.

– Na adresama na kojima je bio prijavljen i na lokacijama za koje se zna da je boravio, nije pronađen, tako da je započeta pretraga terena. Vještače se i materijalni tragovi prikupljeni sa mjesta zločina, na ulazu stambene zgrade u naselju Peti puk gdje je ubijena živjela posljednjih mjeseci. Apsolutno se isključuje mogućnost da je žrtva usmrćena iz službenog pištolja, jer je policajac za koga se osnovano sumnja da je ubica još od februara pod suspenzijom i oduzeto mu je oružje – navode izvori bliski istrazi.

Tijelo policajca pronađeno je u toku dana na vojnom poligonu na oko 300 metara od zgrade u kojoj je Ana živjela. Sumnja se da se ubio.

Ana je, naime, svog bivšeg emotivnog partnera za proganjanje i fizičke povrede posljednji put prijavila početkom februara i on je tada uhapšen i zadržan 48 sati u policiji. Međutim nakon toga je sa sudom sklopio sporazum o priznanju krivice, pa mu je uz hitnu mjeru zabrane komuniciranja i prilaska oštećenoj na manje od 100 metara, izrečena i osuda od pet mjeseci, uslovno tri godine zatvora.

Ubijena uoči nacionalnog Dana sjećanja na žrtve nasilja

Ana Ilić ubijena je dan prije nacionalnog Dana sjećanja na žrtve nasilja koji se obilježava 18. maja i po podacima Autonomnog ženskog centra sedma je žrtva ove godine, ubijena od strane partnera ili člana porodice. Komentarišući njen slučaj, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra za Blic kaže da problem nisu bile hitne mjere izrečene muškarcu za koga se osnovano sumnja da ju je ubio, već procjena rizika za žrtvu.

– U skladu sa procjenom rizika treba da se odredi da li će se primjenjivati hitne mjere zabrane prilaska i komunikacije ili ZKP, odnosno određivanje pritvora nasilniku. Ono što se nama dešava, na žalost, jeste da se uradi loša procjena rizika, pa se nekome ko je ozbiljan nasilnik izriče ta najblaža moguća mjera. To je kao kad imate malignu bolest, a liječite je aspirinom. Znači, važno je prikupljanje svih informacija i kako procjenjujete rizik za žrtvu. Ako je nasilnik visoko opasan, a izrečena mu je najblaža mjera i žrtva je tako ostala nezaštićena, šta se drugo moglo očekivati kao ishod – kaže naša sagovornica.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79