Joe Biden do Kijeva je putovao vozom 10 sati

Joe Biden do Kijeva je putovao vozom 10 sati


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden iznenadio je javnost posjetom glavnom gradu Ukrajine Kijevu, a američki novinari objavili su detalje cijele “operacije” njegovog dolaska u Ukrajinu.

Prema pisanju New York Timesa čiji je novinar bio u delegaciji koja je zajedno s Bidenom putovala prema Kijevu, Bijela kuća je najavila kako će Biden posjetiti Poljsku u utorak ujutro. Međutim, detalj o posjeti Ukrajini je izostao.

“Bijela kuća je u nedjelju navečer objavila raspored aktivnosti za ponedjeljak. Na njemu se vidjelo kako se predsjednik još uvijek nalazi u Washingtonu te da će tek u ponedjeljak navečer odletjeti za Varšavu. Međutim, već tada on je bio na pola puta prema Ukrajini”, navodi američki list.

Naglasili su kako je Biden bez najave, tokom noći poletio prema Ukrajini.

“Air Force One poletio je u 4:15 ujutro. S njim je poletjelo i nekoliko novinara koji su se zakleli na tajnost te su im oduzeti telefoni. U delegaciji je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kao i nekoliko drugih zvaničnika”, pojašnjava se.

Nakon dolaska u Poljsku, Biden se odlučio za putovanje vozom prema glavnom gradu Ukrajine.

“Američki zvaničnik koji je tražio da ga ne identifikuju prešao je granicu vozom te je putovao skoro 10 sati do Kijeva. Bio je to naporan put za jednog 80-godišnjeg predsjednika. Stigao je u Kijev u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu”, navodi New York Times.

Nakon susreta sa Zelenskim, Biden je ukrajinskog predsjednika pitao i za djecu.

“Na pitanje novinara o cilju ovog putovanja, Biden je rekao kako je došao da pokaže da su Sjedinjene Američke Države ovdje i da će ostati”, pojašnjava se.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija