Još jedan autoput kroz Hercegovinu

U Federaciji BiH uskoro bi mogla početi gradnja još jednog autoputa koji bi se povezao s Koridorom 5C.

Riječ je o takozvanoj Jadransko-jonskoj autocesti koja bi se gradila kroz Hercegovinu, a spajala bi se s Koridorom 5C kod Počitelja. Od čvora Počitelj išla bi preko teritorije Stoca ka Trebinju, i dalje prema Crnoj Gori.

Kada će gradnja početi, još nije poznato. No, značajan korak urađen je izradom Studije o utjecaju na okoliš koja će biti predstavljena krajem ovog mjeseca.

Riječ je o studiji koja se odnosi na prvu dionicu ove ceste, Stolac – čvor Počitelj u dužini od 23,5 kilometara. Prva javna rasprava će se održati u Stocu 30. novembra 2023. godine, a druga u Čapljini dan kasnije. Na raspravi će se održati prezentacija Studije o utjecaju na okoliš te će biti moguće postavljati pitanja.

Dokumentacija za predmetnu Studiju utjecaja na okoliš dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Dokumentacija je također dostupna za uvid u prostorijama JP Autoceste FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79