Još jedna škola u Bosni i Hercegovini zabranila mobitele

Osnovna škola “25. novembar” u Velikoj Kladuši, Bosna i Hercegovina, donijela je odluku o zabrani donošenja i korištenja mobitela u školi kako bi zaštitila učenike od negativnih utjecaja tehnologije.

Direktorica škole, Veldina Alibegić, istaknula je da su primijetili kako se učenici na velikim odmorima sve manje druže te da koriste mobitele za komunikaciju unutar skupina, što je negativno utjecalo na njihovu socijalizaciju.

Također, u školi su zabilježeni slučajevi zloupotrebe mobitela, uključujući cyber nasilje, nedopušteno fotografiranje i snimanje nastavnika i drugih učenika. Pedagogica Alma Karajić je naglasila da se učenici manje fokusiraju na nastavni proces i postaju manje povezani s drugima.

Iako je nova situacija neobična za učenike, većina njih podržava ovu odluku i vjeruje da će poboljšati komunikaciju i fokusiranje na učenje.  Uprava škole ističe da podrška roditelja igra ključnu ulogu u provedbi ove odluke, te vjeruje da će s vremenom postati očigledno da je bila ispravna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79