JP Autoceste FBiH: Visinu kursa eura ne određujemo mi nego Vlada FBiH

Jučer je jedan čitatelj portala Crna hronika ostao nezadovoljan kada je pri izlazu sa autoputa od Visokog do Sarajeva ( izlaz sjever) platio putarinu cestarinu sa 50 eura a nakon obrade i plaćanja dobio je 88KM nazad.

Treba napomenuti da je ovo dionica puta Visoko – Sarajevo Sjever. Za ovu dionicu cijena za 1. kategoriju je 2KM.

Nakon što smo objavili račun, iz JP Autoceste FBiH za naš portal su rekli kako visinu kursa eura za povrat novca ne odlučuju oni, nego Vlada FBiH.

“JP Autoceste FBiH primjenjuje destimulativni kurs prilikom naplate cestarine u eurima u omjeru 1 euro = 1,80 KM, koji je definiran Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1. Uredbu je donijela Vlada FBiH 15. 07. 2015. godine, Službene novine br. 54/15.

U članu 5. Naknada za korištenje autoceste se naplaćuje na naplatnim mjestima u konvertibilnim markama (KM) i EUR-ima (€). Najveća novčanica EUR-a koja se može primiti na naplatnim mjestima jeste novčanice od 100 EUR-a (€), s tim da se povrat novca vrši isključivo u konvertibilnim markama po destimulativnom kursu u omjeru 1 euro = 1,80 KM”, rečeno nam je iz JP Autoceste FBiH.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79