Jupić potvrdio dobre vijesti: U ZDK stiže 4,500 PCR testova, FBiH do kraja godine nabavlja 200.000 testova

Lijepe vijesti stižu iz Zeničko-dobojskog kantona. Naime, kako je potvrdio resorni ministar zdravstva Adnan Jupić, u taj kanton stiže 4.500 PCR testova.

– Oni su ocarinjeni i u ponedjeljak, a najkasnije do utorka bi trebali biti u zdravstvenim ustanovama u ZDK. Tada bi se vratili na malo liberalniji način testiranja, nego je to bilo u proteklo vrijeme kada smo bili ograničeni, kazao nam je Jupić.

Istaknuo je da je Vlada ZDK već napravila financijsku konstrukciju iz budžeta da se nabavi još 30 hiljada PCR testova.

– Jučer sam razgovarao sa članom Kriznog štaba FBiH Goranom Čerkezom i imam informacije da će FBiH do kraja godine ići u nabavku 200.000 testova koji bi trebali biti operativni do kraja godine. Time bi se problem testiranja riješio trajno, poručuje Jupić.

Na kraju je odao da je popunjenost smještajnih kapaciteta u Kantonalnoj bolnici Zenica oko 30 posto.

– Poštujući sve smjernice, osigurali smo 30 posto kapaciteta. Imamo 260 kreveta na raspolaganju u Kantonalnoj bolnici Zenica i dva puta po 40 u Općoj bolnici Tešanj. U KBZ je zauzeto oko 70 kreveta, a u Tešnju 25. To nam nije problem u ovom trenutku, već nešto drugo, a to je nedostatak zdravstvenog kadra. Određen broj zdravstvenog kadra u zeničkoj bolnici je pozitivno na Covid-19, ali ja se nadam njihovom skorom povratku na radna mjesta. Hronični problem i prije pandemije je bio nedostatak specijalističkog kadra, sada posebno infektologa (u Zenici imamo svega šest infektologa) i anesteziologa. I pored svega odgovornim radom ovog broja doktora koji imamo, menadžera ustanova, reaorganizacijama uspijevamo odgovoriti zadatku, naglasio je Jupić piše Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79