Kabilovićev saučesnik se nagodio s tužiocem, svjedočit će protiv šefa?

U jednom od najopsežnijih predmeta organiziranog kriminala u Tuzli „Scarface“ pala je još jedna nagodba s tužilaštvom, saznaje „Avaz“.

Naime, jedan od istaknutijih članova klana Beriza Kabilovića, koji je označen kao nezvanični vladar tuzlanskog podzemlja, Amir Lisičić Švabo priznao je svoje učestvovanje u organiziranoj kriminalnoj grupi, odnosno dogovor za učinjenje krivičnog djela i falsificiranje dokumenata.

Lavina priznanja

Kako nam je potvrdio Admir Arnautović, portparol tuzlanskog tužilaštva Lisičić je za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi prema nagodbi osuđen na godinu zatvora, sedam mjeseci za krivotvorenje dokumenata te za planiranje krivičnog djela je novčano kažnjen sa 5.000 maraka.

Inače, početkom policijske operacije uhapšeno je 12 članova Kabilovićeve grupe, a do podizanja optužnice njih sedam je potpisalo sporazum o priznanju krivnje.

Prema navodima optužnice reket, trgovina narkoticima te ozbiljne pripreme za likvidacije članova supraničkih klanova ozbiljno su prijetile da izazovu ulični rat koji se vrlo lako prema procjenama visokih policijskih zvaničnika mogao proširiti na prostor cjele Federacije.

Pokušaj pomirenja

Cilj grupe bio je da bude prepoznatljiva, što su i uspjeli izuzetno nasilnim ponašanjem među građanima. Obilazili su ugostiteljske objekte gdje su ispoljavali i vršili nasilje u kafićima i restoranima da bi vlasnike natjerali da im mjesečno plaćaju „zaštitu“ odnosno reket.

Benis Nurković je konkretno bio Lisičićeva meta jer ga je pretukao u jednoj teretani u teretani u Banovićima.

Prema navodima iz optužnice, za Nurkovićevu likvidaciju nuđeno je 5.000 KM, baš onoliko koliko je Lisičić novčano kažnjen. Za te potrebe izvršilac je trebao koristiti motocikl Vespa i posebnu silikonsku masku s umjetnim licem.

On se navodno želio pomiriti s Nurkovićem, a što je ovaj odbio.

Također Lisičić je u grupi „završavao“ lažne vozačke dozvole.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79